買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
死LED背光
1. QLED只係LCD, 冇得同OLED比較

2. 100% A90J

3. 巴打睇咩多,需要知道OLED好睇使用者習慣,如果成日睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長期打機, 就唔建議買OLED電視
可以嘗試用室內天線,不過大廈周圍都係,未必收得好
通常3月,不過聖誕都可以留意下
睇你使用習慣
無知問三叔Tizen是咪都裝到Spotify viu Disney plus咁
窮撚4千幾部55TU8000 有少興趣
TU8000係2020年款

只知道有Viu, 其他要問人
唔該step爸之前比人水左買部Sony 55X7000F 得YouTube Netflix 其他咩都裝唔到又無airplay
發現a80j有個物理上既大缺點
佢4邊黑邊之餘,個底仲有條銀色sony logo個條bar, 日頭睇,個底既黑色係會冇啦啦闊左對稱強迫症要留意
A90J, X95J就應該沒有此問題
不過上下邊唔覺既
我早兩日睇諗緊點解個比例咁怪,我係打機先見到
其實可能A90J, X95J都有, 設計黎
原來買Sony電視會有師傅上嚟較機
窮撚真係咩都唔知
係上黎開箱裝機
4千幾部55TU8000好大機會中伏
所有功能都屬於個人喜好
師傅教乜?
乜都唔睇得咁我買Oled 黎做乜
呢d係電視入面既setting 黎 應該水行無太大分別
1. 你可以睇NETFLIX, YOUTUBE, BLURAY, 唔長時間打機
2. OLED冇話唔睇得電視台, 唔好睇太耐就可以
3. 你可以照樣長睇電視台, 燒印就換機
4. 睇電視台冇必要用OLED, 電視台得SDR 1080i
5. 要雜食就買番LCD電視, 不過唔好話畫質比唔上, 現階段microLED量產之前係要取捨
6. QLED只係LCD, 完全唔同OLED, QLED需要依賴背光燈, 有背光燈就會有漏光, 就算有MINI LED背光, 都只係改善, 冇得同OLED 8百萬個ZONE自發光相比
7. 要LCD我推薦SONY X90J, X95J
8. 8K冇SOURCES, 現階段完全沒有用, UPSCALE效果極有限
9. 買入門8K不如旗艦4K
1. 電話都係用OLED, 你自己可以衡量風險
2. OLED電視燒印係保養唔包
唔該師兄🙏

我應該咁問先岩,budget $5000左右,43-49吋,
主要睇下電視,Netflix YouTube, 間中打下switch

師兄有冇機推薦下🙏🙏🙏
Samsung 43AU9000
$5399
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 50AU7700
$5380
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

LG 50UP7800PCB
$5480
1. 50hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞