買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
BUDGET?
恭喜巴打~
sosad 多謝巴打回覆... 幫長輩買... 咁我是但買部
我都唔知點定好
Sony XR-50X90J
$10700
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
咁個性價比如何? 差唔多價錢55吋電視買咩好?
Thanks 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Sony KD-55X85J
$9580
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits
Sony KD-50X85J 同 Sony XR-50X90J 係唔係差個處理器
唔係

1. 組裝地方
2. 影像處理器
3. 光度
4. 分區控光
5. 喇叭數量
soundbar budget大約幾多?
唔該晒 我搵日出去睇下🙏🏼
我反而想soundbar 3000-5000 電視可以唔洗咁高級
冇ps5 係唔係唔洗HDMI 2.1
諗緊洗唔洗上100hz (自己打機都未上到120hz)
有冇人知2021年Samsung電視個internal video player 播唔播倒Dolby TrueHD (Not Dolby digital plus) 既file (over USB mass storage / uPnP)?
睇片有100HZ面板畫面會更加順暢

soundbar可以去試聽下Sonos beam Gen 2
假設soundbar 係解倒碼 (Q900a)
想問下各位巴打
43寸4K電視
如果係sony LG 三星簡 邊部比較好
budget
$6000以下
睇電視睇Netflix 多
少打機
Samsung 43AU9000
$5399
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
唔該巴打
係既係既,我只係羨慕你咋
知就得,周長巴要低調呀
我會覺得,耳聽為真。HT-A9 / A7000 係Sony機既頂配但唔代表乜都要攻頂。另外要諗你有冇位放。

Showroom 唔係毒氣室,有時間咪去聽下喔
巴打想問如果50/55 電視機有啲冇咩推薦
本身想買LG 81 up 但好似話IPS panel唔好
筆直大概8k
主要都係睇戲睇streaming
另外我有部Phillip blue ray dvd機連5.1可以駁arc做喇叭
唔該巴打
Yamaha果隻味精真心要試過自再諗,但行轉Tomlee就可以試真佢呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞