買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁sharp 42” full hd basic tv 2T-C42BG1X
50” 4K UHD android tv-4T-c50bk1x

我見價錢比較平一啲,係唔係sharp 有啲咩不足?
1. SHARP HDMI插口少, 其餘普普通通, 一般睇片足夠
2. 現在海外SHARP只係台灣野, 應該完全沒有日本晶片, 同影像技術
3. 唔好同以前日本SHARP既心態去睇佢現在既機
係驚咁平中二手機積木機?
1. 4千幾基本上肯定係二手機, 積木機, 陳列機
2. 呢款機幾個月前已經下架, 正常沒有新貨
3. price.com有價唔代表有貨
另外SHARP係沒有ARC/eARC HDMI插口, 駁SOUNDBAR只可以用光纖
要幫係噴油噴黑佢?
剪左佢先2惦,或者鋸
要學習接受不完美,或…. 操作電鋸?
不過家陣重有萬用寶同角磨機,唔駛用手鋸架啦
用緊AU8000
有spotify有viu但係disney plus香港區未上線所以暫時未有
如果想43” 多打機睇戲嘅
$7k左右budget除咗 x85j仲有咩同級可以比較下?
唔該step巴
佢係43"中最好,冇機同佢同級
唔該曬
如果平一級會係邊幾部?
頭POST咪有齊囉, 順哂價錢

Sony KD-43X80J
$5590
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits

LG 43NANO76CPA
$5750
1. 50hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器

Samsung 43Q60A
$6280
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
我有睇晒架
但想要VA panel加100Hz好似唔太多選擇
係沒有其他選擇,43"電視廠商唔重視,要靚機最少要50"-55"

43X85J已經係最後清泉
其實可以總結為OLED 技術有先天缺陷 即使技術幾成熟都係有燒印問題

有燒印問題 幾靚都冇用

尋日去Panasonic 睇,個sales 同個客講 話呢部擺左年幾 所以有燒印 都好正常

其實好難接受部電視有個印係度 幾靚都假
咁你可能選擇發展成熟既LCD電視,只要唔拍埋比較,LCD電視都ok既
雜食唔好諗,屋企有老人家都唔好諗

但正常上班族一星期可以係屋企睇幾多個鐘電視oled比呢班人用就可以享受之餘又唔會有咁高機率出事

同正常上班族真係唔會睇step爺爺上面講個堆,電子野都係講手神,有人燒幾年都冇印,有人一陣就有,冇得講參考返當年電話第一代燒印景象,e家講緊既唔好做都只係防禦性,唔係真係叫你唔好
到底LGC1 定SONY A84J?
主要睇戲,netflix, ps5多
喺英國買呢兩部都係大概萬二港紙(55”)

睇咗好耐,都係十五十六緊
大部分都講LG好啲,不過好少人講A84J,係咪應該同A80J差唔多?
想問下大家意見
SONY A84J=A80J
我推薦SONY A84J, 畫面調教比較好
想買A90J , 想問下會唔會缺貨?
多謝Step巴
睇嚟買 Sony好啲
應該年尾清貨大減價
唔該 step 兄
如果呢啲唔算差重, 劃面同性價比應該都玩得過
我部x85j 到了 開心使用中
但都想問下 電視線果啲駛唔駛換埋
同換邊隻好?
其實轉左數碼電視廣播後,收到畫面正常同步無爆格,條天線接線咪繼續用喔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞