買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實色域同個對比度係咪唔同嘅嘢? 見到啲1000:1, 4000:1 之類

咁咪可以係Avlife 度買電視
屌, 正喎
唔同

色域大約係指顯示顏色豐富程度

對比度係指從黑到白的漸變層次,對比度對視覺效果的影響非常關鍵,一般來說對比度越大,圖案越清晰醒目,色彩也越鮮明艷麗;而對比度小,則會讓整個畫面都灰濛濛的。 高對比度對於圖片的清晰度、細節表現、灰度層次表現都有很大幫助
但響spec 可以點睇到佢色域係廣定唔廣? 我睇samsung 官網啲電視都無提到呢樣
我會知道,會睇review

1. SAMSUNG QLED電視 = LCD面板 + QUANTUM量子點膜 + LED背光組成, 用黎提高顯示色域,Samsung Q系列電視就支援

2. SONY Triluminos Display技術其實就同SAMSUNG QLED技術相近, 都係用黎提高電視顯示色域,基本上X80J或以上已經有

3. LG NANOCELL技術都係用黎提高電視顯示色域,型號上有寫Nano就有,或者OLED系列都有
哦,又長知識,真係感謝
華輝
高明
之前果輪都做過簽10000送650獎賞錢
約左師傅星期六上黎check 感激🙏🏻🙏🏻🙏🏻
有冇話點知度牆可唔可以鑽?
如果買Song x85J series, 有無啲1000-15000 嘅sound bar 推介?
屌, 打錯, 係1000-1500. 唔介意響amazon 買水
Yamaha YAS-108 Soundbar
$1488
如果你怕後面有線或喉埋左,你可以同師傅講聲叫佢用儀器CHECK CHECK
捕左好耐 好彩早排$178忍手唔買住
其實買sound bar 會唔會無啲電腦喇叭咁好? sound bar 主要係貪佢有BT 同埋靚仔啲? 真心唔熟音響想知道下
係咪要自己另配火牛?
1. 睇SOUNDBAR級數, SOUNDBAR可以比較容易做到多聲道
2. SOUNDBAR主要都係為左節省空間而又出到比電視喇叭更好既聲
3. SOUNDBAR主要用HDMI或者光纖接駁去電視, 如果想用藍牙就冇必要買SOUNDBAR, 浪費左佢
Step巴 近排租到新屋 有冇d咩電視好推介
平時都係我未婚妻睇電視多
我用既話就都係睇Netflix 同玩switch
唔睇電視都會長期開YouTube 播歌

Size應該最大可以50‘’
睇文都VA版面
同埋有冇sound bar 推介(我主力聽歌

感謝
巴打有冇40吋以下既推介? 35-38?
Step 巴唔知你記唔記得我
我部盛澤水貨Q80T65’到左
暫時用左幾日好爽 睇片打Ps5都一流
多謝你推薦

Btw 我最後配左枝Sonos Beam 2 soundbar
幾正 仲可以配埋電視remote 用
4000蚊一條過有Dolby Atoms 可以推薦比位置同筆直有限嘅巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞