買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果我平時都係睇YouTube/Netflix
又有最新嘅Apple TV, 咁水貨我去唔去馬好
sor 講漏咗英國買兩部都係£1200
可以去馬
英國仲有Q95T?

Q95T規格上係高一級
另外X90J 平多£100 因為有Playstation store voucher 送...請問巴打如果打機既係咪都係揀返sony好d

另外問多句samsung Q70A 係咪先係同X90J同級? 英國買Q70A 做緊 £1000
Q80A先同X90J同級

打買番X90J比較好
但Q80A 轉咗用ips?
某D尺寸係,所以唔好諗Samsung了,佢今年好亂
心大心細因為見到評測講到q95T 係best LED ....買OLED 要貴多至少£500 (LG C1)
買65X90J或65X95J, 兩部我都推薦
Samsung除非用電影mode, 否則色準偏離比較嚴重,即係顏色比較假,人工化

Sony相對真實冇咁味精
我搵到65Q80A 係用IPS, 65Q70A用VA panel

呢邊65Q80A 仲平過65Q70A.....
多謝咁都係衝X90J...
Step巴
有幾個問題想問
我budget 10,000
想買一部55吋電視 加一部43吋電視
55吋電視想平時睇Netflix YouTube 打下機
43吋電視睇吓Netflix YouTube
有咩推介
可以買水貨
10K買兩部電視?
43"沒有水貨電視, 就算有都唔抵買, 差價唔大

Samsung 55QX2A 水機 (規格同Q70A完全一樣)
$6780
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 43AU7700 行貨
$4580
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

LG 43UP7800PCB 行貨
$4280
1. 50hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits
55吋電視 如果加到8000 budget 係唔係無咩分別
1. 介唔介意SONY水貨?
2. SAMSUNG今年有斷層, Q70A水貨7K 再上就上到13K既QN85A, 中間沒有機填補

SONY水貨特點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變英文,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
7. 原先Airplay用唔到, 現在可以另外裝APP解決 (盛澤影音會預先幫客人安裝)
8. 大陸版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 (盛澤會另外提供搖控, 有制直接轉字幕)
9. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤可以幫客人安裝另一易用既介面, 只要唔重設就唔會消失, 萬一重設左都可以再安裝)
10. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
宜家 43x80j 要等到月尾先有貨
明白 我都係揀番55QX2A
如果 43吋 想平多小小
有無其他性價比選擇
唔該曬巴打 感激
以下已經係最平行貨

LG 43UP7800PCB 行貨
$4280
個掣用咗幾耐
應該大概2年半 出左鴨記比人睇完話塊底板壞無得整
SONY A90J 係唔係日本制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞