買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Sony KD-50X80J
$7380
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits

Samsung 55AU8000
$7399
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
其實呢個級數,兩者分別不大。但好想知你用乜野電腦喇叭比?

我以前電腦都用Roland MA-8
放到好重要
老實講我一直對音響無乜概念同要求,只係諗緊1500蚊左右買soundbar 或喇叭,會唔會後者明顯音質好啲之類,始終用同一舊錢都想搵樣最啱使嘅方法,雖然唔係咩大數目
好,呢幾日都會去唔同舖睇下
咁不如你先試下電視喇叭個效果先,真係唔滿意先再決定
反正呢D唔急一時三刻去買
咁又係,多謝意見,有時一想買嗰下太心急
無概念無要求,就睇你放唔放到同甘心俾幾多落去。

我唔算玩家,但也經歷過三四千蚊只係買粒電子零件既時候。你也提出到要聽得出分別,咁最好既方法就係去聽多D.

另一個角度係電視Soundbar個Tuning係去俾多聲道睇劇加強聲效,一般電腦喇叭就針對音樂/打機多,個EQ好大分別。 其實新既電視一般so far已不錯,如有不足再去搵都未遲
多謝巴打解答
以前要Amp 買speaker既年代重可怕,入門級3千但高一級就3千5,再高一級於加多800蚊又好似正好多。

但試隻靚一級既中置喇叭又可以唔同晒聲,一問就發覺就係隻中置就貴過晒隻App.

再神化到100蚊同2000蚊既HDMI線睇得出分別你就會後悔自己有能力分別架啦

有D野要試,但試夠就要收手啦
鍍銠定銠銀
粒FUSE都成千XDDD

但咁講,早排換機順便換左條肉桂HDMI比部PS
同原廠比真係睇到分別
不過夠啦,再上個D就玩唔起
股票就話
玩過唔玩了,自動轉左做
木耳木耳木耳
肉桂睇唔出唔出奇,當年出事只係去紅磡八排食左碗雲吞河咋!

家陣一百幾十買下綠聯架咋
紅磡近年都少去,唔玩囉
綠聯都有玩過,但依家無心機又插又駁,
求鬼其開心算,反正都係睇開心迪士尼,咩線都一Q樣
雖然我都內置在木耳木眼Filter, 但大聲 = 好聲,我對呢個講法都重係幾抗拒🤣

而見到巴打介紹去高明,我又諗番當年小朋友去睇d ww cable既我了
咩都見唔到咩都見唔到
搬屋都有D Gotham 11001放晒係度,都唔知點算呀頂你
二手放XDDD
早幾日買咗-$11380 7%回贈 red card 再回1% Apple pay 又回$450
開埋sogo 卡 又唔知$50定$100coupon
即係sogo 入面間AV life 都用到呢個優惠?
係得sogo間咸片有呢個優惠 第二啲分店應該冇.
入個sogo會 打埋今個月生日 應該雙倍積分 換coupon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞