買電視機 / 換電視機 集中討論區 (64)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實點解手機oled 唔會燒印但電視會?
1. 電話OLED一樣會燒印,沒有分別
2. 你電話會長期開著個mon掛機嗎?
3. 通常你用電話都係不停上下滾動睇野,比較少機會有物件停留係畫面
4. 你去D大鋪睇下D長期著mon又冇開screen saver既電話,就會見到桌面D圖示燒左印
原來是咁 謝step 巴
樂聲牌D機咁得意 個個國家都唔同

其實當電制Fuse都可以有一蚊同一百蚊粒,話無分別有人實會唔開心。但2m 天線一百蚊內已經差唔多。

電線唔剪好難知好唔好,大不了信牌子架咋
+1,我也是一個煮兩個食
呢個我都想知啵,但親生仔GTV可以,電視要問大大
用左好耐?其實Remote無乜可以整。如果諗住置之死地而後生,你咪爆開佢狂噴Contact cleaner睇下有冇神蹟出現啦
唔個周長巴幾時收到?

賓周巴什麼也沒有
我都聽做蘇華偉
比另一半限咗Budget
請教各位,㨂55x85J好定50X90H好
50X90J
50X90J
水貨
想問吓48寸電視
oled uled qled 係咪都唔好揀
因為都擔心有烙印
如果LED有咩推介
會睇Netflix同埋YouTube
10,000左右
唔該大師
1. 48" 只有OLED
2. LCD就有50"
3. QLED / ULED都只係LCD, 唔會有烙印

Sony XR-50X90J
$10700
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
除非主動要求, 知道水貨有咩缺點, 否則我唔會主動推薦SONY水貨
呢個其實用AB比就好易睇到
但係呢,睇慣左,應該係咁的喎
其實就唔會覺
自己煮自己食......
一個人有一個人的幸福
65吋如果sony X90J 同 samsung Q95T 同價,大家會點揀? (Q95T係2020 model?)

主要睇波(1080p & 4k), PS5, Netflix 等

另外想配條soundbar.....
Q95T係2020年款,2021年4月已經全香港缺貨下架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞