[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
買ed 14” m1 max 底配🤗 storage 嘢塞曬喺nas
淨係放要 backup 既file 同 program 512gb 都夠用
為左macbook買a7r4
R5 一張 RAW 都 40MB 以上
又要提醒大家
個SD slot可以長插短卡/micro SD,變相你有多一個慢drive而且removable
我好慳家
D700到家陣Z6都係用compress raw咋
應該最有用既剪片而又需要者時mon audio既人
姐係臨時唔需要超高質但又接受唔到default output,或者普通底板soundcard cover唔到你錄條sound track個spec
利申: Apple fanboy

買機嘅錢(肯定overkill)就捨得俾
Hard drive array 就勁唔捨得買
到今時今日都仲係逐隻逐隻8TB插線用

講真
8x MB一張RAW,五六七年前嘅MBP都輕鬆執到
4k片,最多係慢啲,除非你重度到部機會crash嘅啫
不過唔通唔搵籍口換機咩
我有少少困域... 因為我喺第二個 post 見到師兄話 ram > CPU, 叫我喺呢個選擇上揀32 gb ram....
請問你是否咁睇呢?

當時我問題: "呢兩個價錢相近, 大家會點揀? 我係一般用家, 仲用緊 macbook pro 2014, 但諗住將來學下剪片, 純粹自娛, 非商業用途嗰隻"

成日拎出街梗係買14"
好似我咁長放屋企, 就想大芒16"
等左有實測先買,
普通程式同剪片, 袋底應該好夠用
係想有時用黎玩玩witcher 3 啫,

M1 air 都應付到, 無理由pro 16唔得
我係因為a7r4買macbook本身諗住買m1㗎啦
好彩有等
啲raw 12xmb 一張
lightroom慢到嘔
晏就已經 4/11 - 11/11
我屋企都有部38" ultrawide, 如果屋企用應該會駁mon
iPhone 都拍到4k
好多時係為左後期易啲拍返1080
開始玩埋多bay NAS啦
最好加埋TB3 10GbE轉插
之後就會開始進入homelab黑洞
如果 pro 同max 嘅 cpu to memory bandwidth 係一樣, 咁你pro 32 GB 都還可以。

你宜家pro 同max memory bandwidth 差一倍, 咁你升32GB 但唔升埋CPU, 變相你個 RAM 會慢咗。 咁e 個時候你淨升ram 就唔多全面
「學下剪片, 純粹自娛, 非商業用途嗰隻」
咁就Pro + 16GB算啦
咁我 highlight 呢兩個 spec 你會點揀呢? 兩個都只係 pro... 只不過一個 CPU + GPU 快少少, 一個多D ram. 定係兩樣都唔要, 淨係底配(左上角) 就算?
我諗住可以的話都用5-6年的
用緊 Air M1 袋底
想買部 14" Max 搭 64GB RAM 部袋底可以俾女朋友用
64GB RAM 有排唔使換機
真係唔駛差電用
用到30% 插住電仲個涼返來又60%
又可以用幾個鐘。

買咗2-3 個月都未試過差住電用
OK你如果真係好驚16GB唔夠而想future proof,無人阻你上32GB,就算唔夠budget上埋去Max都可以
但係14"同16"比較係好實在既screen real estate分別
簡單講,我會形容16" mon係足夠做desktop replacement,而14" mon埋枱用最好長插外置大mon
我唔知你係點去到一定要低於19k呢個價位,俾我係你我會16" Pro 16GB唔諗咁多
我而家航拍機拍 4k60 都播到 hang 機 被迫降到 4k25/30
留名等下星期實體機 shipping 有人做評測
3月岀果部會唔會係13年垃圾桶嘅M1 max版

M1就係俾air同mini用嘅袋底款

買左m1 MBP真係揼春
多謝你回覆呀...
我喺屋企用時會插 external mon 用多... 所以16 意思唔太大 (雖則唔排除第時有靚 mon 會多D攞出去屋企唔同位置用下, haha)

有時好開唔屎會攞出街, 但16 太重了... 而家14 就同我部 mbp 2014 差唔多重 (雖然已是我能接受的 max)

至於點解唔超過兩萬, 純粹因為覺得好貴.... 之前用到 ~13K-14K 買 512G MBP 已經覺得好貴了... 暫時接受唔到過20K lor~
睇左巴打們留言
而家變左
M1 Air 16gb ram 512ssd VS 14 M1PRO 16gb ram 512ssd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞