[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
edu store / policy係分區的,各自有institution list
以前有walkin edu都仲叫做可以同天才deal吓佢做唔做,衣家online搞應該你key你間野應該過唔到
如果用online edu store點先可以用埋消費卷?
都係照買gift card?
驚edu store唔用得gift card
冷靜左兩日,由想升爆16 - M1 Max 32 Core GPU with 64 GB Ram
變到14 - M1 Pro 10 Core CPU and 16 Core GPU with 32 GB Ram

其實CPU 一樣咁勁,我又唔剪片,而家部Mac 16 GB Ram唔夠用先加到32GB,唔係既話袋底都夠用

想講16吋仲重過15吋 2015 Mid 個蘋果仲識著燈呢個Model,真係有啲卻步
到時可能係multi m1 max
唔剪片你玩咩要用到32gb
真心問
純粹我唔鐘意閂野,開住N個browser N個tab 又6~7個桌面做唔同野,唔洗閂野就咁switch唔同桌面就即刻用到
M1 Pro Max Exreme SE
攞黎自我感覺良好
其實so far geekbench有MBP18,2既紀錄都唔似係打爆32 Gcore既55W版,而係下一格既24Gcore Max,未必用足TDP
另外就係Geekbench5只係指標,都係等實測用Cinebench之類再講
冇錯,對用戶來說應用軟件實測係最實際
而家浮出嚟既數字暫時只當參考同打丁
就算得4GB都可以唔閂野,個真正分別係你去到幾多RAM量先開始feel唔到pageout
新MBP打爆8TB SSD嗰時似乎差唔多係一條PCIe4 NVMe既seq速 (7.4GB/s),如果係interfacing以至就算pageout都未必feel到 (例如開好多Chrome tab)
係去到實實在在有dataset既task或者要霸RAM如VM先真係應該考慮32-64GB
我部機到咗手我都想拍片玩下
Lightroom classic export 1000 張相要幾耐
Photoshop 開 500 個 layers 玩疊相會係點之類
附加句,點解 RAM 都俾多少少買多啲
最大原因係而家 RAM 係 SoC 一部分冇得後加,用用下發現唔夠就(除左成部機換)就冇辦法
以前可以後加而家只能出機時要揀定 size 咁唯有 play safe 買多少少
個embargo 25號已經drop
都幾肯定咁基本既test嗰班大支野YouTuber到你有機響手前已經做左
如果你係photography向,不如搞多幾個詳細好多既workflow test
今次memory bandwidth同RAM量應該會解放LR Classic,響M1尤其係袋底Air得8GB,LR搞唔掂大MP RAW
衣家就算袋底14"都應該已經順好撚多
其實我已經開少左野,可以既話我會開埋parallel 掛個windows 係到,而家要就住用,仲要長期得番1~2GB RAM

你1-2GB係計inactive定free?
例如我呢個case,iMac 5k 2017 64GB,成個月得中間三幾日(LR CC)chur上去開始有compression
如果我抆走兩條16GB淨番32GB,用落應該feel唔到分別
咁要返去睇睇
袋底M1 mini 同你差唔多用法都無問題 好夠用
好彩當初無on99畀千5蚊加ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞