[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

個重點係要提醒留Pro唔上Max而只加32GB既人,資源錯配黎
呢一點解釋到點解16"中標配唔上32GB
出面post J得重勁過呢度
好似話 32GPU 都係 RTX2060 同 PS5 咁上下
不過衣家唔好諗用 Mac 做 gaming machine 啦…都冇乜 game 玩
唔知下一代MacPro係出M2
定繼續加大個核心做 M1 Max+
跑到好似Geekbench 4咁
我會買14 吋,但cpu 要睇下review 先,多d gpu core 未必有直接效益,memory bandwidth 或者有啲用?
之前係咪傳過會出兩粒
嗰度係吹水區
呢度係買家區
好想快啲拎到
今次太多option可以spec喇
最好睇下實機benchmark 先決定點spec
廢事dup春
出面吹撚到文書都要打爆16寸
唔知做乜鳩
吹到GPU 有64GB Ram贏埋RTX 3090
太誇張
budget 得2皮
諗緊14 10core 32gb 定袋底16
sweetspot更新:

1) $15999 14"袋底 - 最低成本拎晒新機設計硬件功能
2) $22799 14"底配升去M1Max - 最低成本拎到M1 Max效能,打包32GB 俾96W牛
3) $27299 16"高標配 - SoC效能封頂,walkin可買貨源比較穩定

(不建議留Pro唔上Max而只升RAM)
撳咗部16 Max 64GB Ram
諗緊Cut唔Cut轉同Spec14

其實效能有無分別 見16隻火牛多幾十W
但無理由隻Mon用電差咁遠
呢個teasers 尋日睇正到癲
用launch嘅products做remix
仲要貫穿尋日music個theme
買左2但上埋1TB
其實實測可能真係會好誇
laptop好少會有咁撚多VRAM
呢個量會令到就算用Rosetta行x86 game / 3D野個headroom都會離譜地鬆
樓主你pin埋好啲
屌 ~~ 我都諗緊加唔加 32GB RAM, 加左又無理由唔送 Max
想買14 pro 1TB,唔知閹割版14核GPU夠唔夠用
因為14吋舊電係70 Whr
16 100Whr

要做到快叉16吋要140W先做到
14吋96W就做到
睇價位應該冇可能贏3090啦,最多3080差唔多
首先要啲game肯support返MacOS
而家Apple出返隻雞,希望啲蛋生性

不過Epic同Unreal Engine啲game就
連Sell M1 Max都係揾Unity
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞