[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
都係 勁想部機快啲到手
未到聖誕你都唔使旨意攞到嘅
其實揀機時default係space gray 啫。
不過又真係好睇啲嘅,我都買咗部16 space gray
加隻pd尿袋
個人覺得銀色靚啲
我都係咁諗
一係揀最平,再上就跳上M1 Max
唔知有無機會提早出貨
如果講mon, 屋企點都有隻大mon, 想大嗰時就駁external, dual mon又得
14應該夠揪
屋企無位放大芒

應該會買16吋
加多少少加多少少之後

想買Max 24c GPU, 32GB RAM, 1TB SSD
未計ac+ $25799
呢個價位再上加埋ac+就過三皮,有啲貴

利申 唔剪片
你發緊夢嗰陣時就會提早出貨添

零件緊張個個炒到啲銅板全部起晒價你話呢
通常呢啲思想嘅人呢講咗天下無敵用嘅時候就話唔夠
好掙扎呀買m1 air袋底定14 pro 袋底好
驚買左m1 air之後同pro比較上嚟,好似買左部舊幾年嘅機,但pro又貴成倍

利申 做文書野同睇片多 唔剪片 間唔中先執下相 同mixing
14啦,睇到d 性能spec 姣婆守唔到寡
咁多位睇吓review先落單啦

出到嚟未必一樣 又或者散熱嗰啲都有影響

睇定多一個禮拜啦 穩陣啲
我會咁諗, 等到既就搏一搏下年新MBA
要今年買就14pro, 下年有新MBA就轉機,
trade左部14pro佢, 蝕少少當租用費
做it9,主要做devops 野,但同時間會自學做developer野,學既language 會有個checklist逐樣做,frontend會寫react個類,backend會Java,唔會做machine learning既野,會local host docker/k8s

打算一部機用起碼4-5年,一定會駁雙mon,一時時會拎出街但唔多,M1 pro 10core+16GB ram+1TB SSD係咪差唔多
32GB 同64GB RAM 如果唔係開pro app其實係咪分別唔大
32 其實都可以好 hardcore 玩
M1 都要玩 4k 大檔 /剪8K 先用得盡16
唯一係 m1 pro /max gpu 勁咗啲 可能會用多咗少少 vram
袋底冇野輸
14 pro 袋底小試牛刀,始終有 Retina XDR 同 多ports
你要執相都要插 SD Card
想買袋底14,本身冇pd charger,使唔使加$150買96W?還想緊買乜顏色好
星期一晚九點各大Youtube 頻度就會upload review
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞