[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
問題係一般千零蚊或幾千蚊monitor 同iMac個monitor 根本冇得比,買iMac根本係買靚Mon送電腦咁滯

我記得以前係將MacBook connect Thunderbolt Display, 所有accessories 插住個display, 部MacBook就可以唔插電制,冚埋蓋都得; 完美docking方案,宜家冇咗呢支歌仔唱?
打直部mac 當side car 用
咁唔care隻mon既就可以插雞mon已經取代iMac
care就買LG Ultrafine甚至XDR Pro Display都係可以取代iMac
要100%取代iMac當然要等AS大iMac囉
我有新機後都想用部舊既 iMac 5k retina 當 Sidecar 用 - 但它最高只能係 Big Sur
Notebook 係貪佢portable, iMac係貪佢大mon
如果有個人係80-90%想要portable, 只係間唔中想係屋企有個大mon, 咁用Macbook駁mon都無咩問題既
其實而家Apple既notebook效能仲勁過desktop
但iMac限死用家一定要坐定定用
淨係呢個限制已經令好多人情願貴啲都買MacBook

另外買external Mon仲可以駁其他嘢
iMac 27 高配 $17799 (第日M1 pro版我當加價到兩皮)

MacBook Pro 加LG ultrafine 加外置apple keyboard trackpad要二皮尾,用xdr pro display要五皮幾
未出,唔知幾時有

e次個update 好有吸引力,就算個cp 值唔抵都有人出火
得喇咁等AS iMac囉
唔撚好意思囉我唔小心講左MBP可以取代iMac,不過有人會誤會已經可以100%取代
問下呢度有冇人買過或者用過 Luna display
我部舊 Late 2014 iMac 5k 似乎只能靠佢先可以俾部新機做 secondary display
唔知做乜有人連呢啲嘢都咁執著要拗
搞到好似要幫枱機跑數咁

[Mac撚] 用家/買機集中討論(70)
PFS出火中,walkin有無得偷雞

https://lih.kg/2746192

等咗咁耐終於有部買嚟長揸都抵嘅機
Edu價14" Max, 24GPU, 64GB好似唔錯
32GPU 用14"散熱好似唔太夠
見你哋之前都講16"先可以出盡力
我講得唔清楚掛
我好似只係講想搵隻MBP config可以取代自己iMac 2017 + 袋底Air個setup
正常人都get到你個意思
係佢無端端懶係要咁執著同你計iMac幾錢MacBook+mon幾錢
明明呢度個個都識計
其實laptop 長插mon 好平常姐
Tim 同 MBP 合照
而且對堅係pro用家,Apple出既mon包括iMac 5k都只係雞鳩肋
攝佬色佬搵Eizo,grade佬插卡+片場proof mon
醫療/工業又一堆野
高Hz content development又第二d
隻6K XDR都係spec得怪怪的,都唔好話hardware cal去左邊
iMac個mon一向只係作為一隻general purpose interfacing display佢係夠做
我仲要有兩部電腦(1 win 1 Mac)輪流插
唔通買兩部all in one咩
有即時用途既 time cost 都賺返等大 imac 啦
點會呢,其實我有買iMac 又有買MacBook pro
iMac late 2015 27 inch i7 4G, MacBook Pro 2017 15 inch
部15 inch 重到,我覺得成日攞出街唔係好可行
兩部都舊lu 但又行得走得,Mac機真係好襟用
佢幾年cut哂啲port
最後都要死死地氣加番哂
MacBook 駁Moon點解本身隻moon多舊魚?
我用MacBook 13“駁2隻external 好爽
特別用嚟開online meeting 要share Screen
做Present又可以睇script
張枱夠深,MacBook 又唔會擋住啲external mon

你自己無呢個用途又唔可以話人哋咁做多餘嘅
有人唔鍾意一大一小拖mon,枱頭有位擺都會摺起隻MBP唔打開
亦有人唔鍾意iMac一體化限制你用mon選擇

另外Apple由2013垃圾筒Mac Pro開始,直到2019新Mac Pro出番為止,都焗人要效能就一定要用iMac 5K甚至iMac Pro,狂屌左幾年就出番MP
衣家AS Mac Pro同iMac (Pro)未出現之前,新MBP尤其16" Max暫時會做住效能封頂個位
用呢個諗法就可以見到一部份人打算搵MBP+mon取代iMac個套路
我之前用開垃圾筒加隻eizo mon
而家隻垃圾筒退落黎,我都係諗住部macbook插住mon用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞