[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
年年都打爆
錄下歌 mixing
執相

少少剪片

袋底14寸夠用?

頂唔順而家部暖爐

趁有價仲trade到4000幾想換
我上一部 mac 係七年前既 初代 27” iMac 5k 都差唔多要退役
我跟左機
幾年後既低配都勁過宜家既max 啦
都唔知點玩
上年m1 一下超左intel 幾十percent 已經嚇死人估今年apple 會係改善m1 玩牙膏
點知今年已經2x 4x個m1 以倍計

睇返自己3年內需求就計
今年太驚喜

呢個升級係前所未有
真 今年打爆左可能過兩年又比袋底拋離
我舊16pro頂配 換做14底配
底配gpu都吊打張5600m
M1 Max揀 24定32GPU core好呢?
GPU方面唔多可能既, Apple係有製程紅利一下子打贏落後幾代既intel唔出奇, 但對手換成係自己, 每年既效能增幅就無咁多.
你睇吓A13, A14, A15個效能增幅都無以往咁大.
除非你同我講台積電發咗癲5nm, 3nm , 2nm 一兩年升一大級啦.
屌左14袋底

Trade in 埋萬一蚊埋單
MaxTech間唔中都有一條半條真係有用嘅片
https://youtu.be/nlf8khtpN6s
Trade in好似walk in買好d?
而家要寄黎寄去好煩咁
未試過
突然個個都好冷靜屌14裝底
首先你要好肯定佢有現貨
順豐寄去/搵人收

之後信用卡退返

好易
M2 / M2 pro 主要會係靠 armv9 啦
制程未必大幅進步到
我既usage 袋底夠了
其實我袋底air 都夠,不過見重少少但係快好多咁
又心思思想trade 左佢 唔知會唔會被老婆發現
無咁易既

唔知下年會唔會有14吋Air
個M額應該好易穿崩
16” Max 64GB 1TB
11/11 - 18 先有貨 希望快啲到手

btw 想問大家prefer time machine transfer去新機
定 m1 機就重新裝過哂算?
有啲唔想重裝哂啲software同plugin
但又唔知會唔會連埋intel機啲冇用files抄埋過去

利申用緊mbp 2018
都市閒情都總有一兩條係實用
其實我仲要sideload 緊一隻iOS game 玩,換左就冇了
呢個先係我卻步原因
可惜平時真係太多扼錢廢話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞