[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Apple好似會落order叫啲送貨公司唔準偷跑
唔知係人手 enable 定係 OS 見到個 workload 而啟動?
好似話M1全代都base on A14姐係仲係N5
M2會上N5p
唔知3nm會留M3先上定係M2 Pro/Max已用
另外desktop M1用咩製程都未知,估計只係M1 Max scale上去
嗰晚淨係呢個post我估都有十幾人walkin袋底
連登仔原來真係好富貴
淨係硬件台都有唔少巴打絲打貼張 order 圖出黎係兩萬以上銀碼

Preparing to ship
標準配置?
請問mac OS同基本software 會食左幾多容量
我係業餘用家, 暫時必要裝既軟件就得parallels同windows
其他都係python寫code
計過部用左十幾年既destop檔案容量, 所有野夾埋800gb都唔到
諗緊512GB + SD卡, 定係加多$1500升做1TB會化算啲
巴打小心
M1 系機係暫時無法安裝 x86 既 Windows 喎
諗清諗楚先出手買,免得買左先覺得中大伏
我覺得肯定自己個setup佔量既人可以安全512GB
唔肯定就1TB俾鬆d位自己
SSD塞太滿都會減速,你仲要有VM
而我相信嗰晚/期買咗袋底嘅人會買今次呢部
btw 我部M1 air好似用左一百GB以內
裝滿Adobe CC同其他大apps
大把有打算,不過會好似我咁唔即買會等實測
無買過M1頂住既人我諗就唔會忍到要即刻出火
freyjaNeggy

8 hours ago at 11:43 am

So I expect my M1 max mbp to go into this “intensive” mode when browsing with Chrome ?

Yes
都係用返Safari好
Thx, 用parallels 黎開windows只係純粹輔助 (偶爾用黎打下AOE同三國志)
等左十幾年終於有部有突破既macbook, 轉會絶不後悔
好想同部i3 desktop講88好耐
有ARM WIN但唔知啲software會點
Thx, 咁512gb真係好夠我用,
512GB SD卡$500都唔駛, 係過檔案慢啲
parallels已經support m1,但用落有冇咩問題就唔知
https://www.parallels.com/hk/
但你嗰兩隻game有冇arm版?
其實衣家ARM Windows有無好似Rosetta既translation layer?
未有的話唔會行到game
都唔好講DirectX driver嗰d野
巴打本身26-30號?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞