[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
上youtube search下m1 air imac睇下你嘅use case
8core gpu m1夠做 14core一定夠做
不過如果你買完會心思思就加2300上16core gpu喇
last minute個強國leaker又真係講中晒

而Mark Gurman舊年年頭就已經講咗based on A14會有三粒Mac SoC,又真係講啱咗

不過佢講過Based on A15有一粒咁多,應該就係M2
Minled +120hzq
出邊買個Mon都成皮
最估唔到Apple今次個mon竟然冇唧
一嚟就俾哂mini led同pro motion
當年PS3用cell夠勁啦,但實際上真係要用得好先得
個人好撚唔鐘意條垃鳩圾touch bar
見佢今次cut左即刻想狗衝換機
但又冇再咁需要執相
cpu就一定上10核

但我就諗住gpu 14核夠用嘅話,14核應該冇16核咁熱
14"同16"之間十五十六既人我可以推你地去死:
1) spec相同前題下差價只有$1500
2) 14" 1.6kg 1.55cm厚而且形狀好方,完全同輕薄拉唔上關係
3) 高效運作時,散熱管同風口面積大有幫助
4) 70Wh vs 100Wh電池量,續航力明顯會有差
5) (呢點最重要) 16"夠橫,menu bar受M額影響機會較少
員工,前題你識人先講
今次macbook係執到無得你地彈
Mon就120hz + mini led
連人人喊打嘅front cam都一次過upgrade埋畀你
個人覺得
13” M1加ram加ssd
好過標配14” m1pro
特別做文書機
M1以上嗰啲效能已經只係數字黎
如果唔係M額應該100%好評
差500g其實真係好多,我覺得應該考慮自己實際情況去選擇如果成日要拎機周圍走,應該買14
有問過啲員工好似未咁快會有discount 要過多一個月
寧願佢做粗啲條頂好過M
個問題係14"都偏重
如果portable先決,Air啦
淨番一種scenario係應該揀14": 要盡效能,同時間好需要拎黎拎去
我以前用過15寸
擺枱霸哂啲位
所以我都係細機算
LM返去研究埋16
14' 底配 上32GB ram HK$17,599
vs
16' 底配 維持16GB ram HK$18,299

邊部好d好掙扎
睇你點用
點解16寸嘅時候就唔洗32gb ram
用緊2018 i7 64GB 1TB都想賣左佢換
mid 2018 用撚到嬲

外觀上,窄框+M額好似好睇d
不過用緊部野嗰時,一個普通長方形display響UI / UX上應該點都係最好
筆直有限
想買埋apple care嘅情況20k內埋到單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞