[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
未買過唔知,但點都要有學生證,唔洗證件個個都用教育價買啦

M1 Max GPU Metal跑分,冇講24/32核
同AMD RX 5700XT同級
M1 8核GPU跑分係20581
想問下Matlab 同 autocad support apple silicon 未?
如果你目前是學生,或正代表學生提交申請,你必須提供以下其中一種文件的掃描副本 (總檔案大小不超過 20MB):
現有學生證的正面
最新的取錄通知書
如果你是教育機構的教職員,你必須提供以下其中一種文件的掃描副本 (總檔案大小不超過 20MB):
現有職員證的正面 (並不接受教師證書)
聘用信
即係大概10 tflops 同預計差唔多
仲以為真係去到3080
大概PS5級數
但功耗少勁多
3080成30 TFlops
吹話一樣既人完全唔知up緊乜

Safari 15.1 beta食回頭草,tab bar唔再on撚9分唔到邊隻著
如果佢chur盡個SoC package都仲只係55W TDP average,相對黎講已經好勁
而Apple應該無計劃未來再整一個更大budget既mobile workstation
如果發佈會冇吹大真係 3份1 功耗就打平5700xt 同2070 super
不過16" Intel實測係最高102W功耗,雖然dGPU同SoC比係消耗多d,但係Apple今次16"改機殼散熱結構仲好似俾多好多headroom
唔知道係M1 Max已經需要呢個散熱效率,定係同一個設計預埋俾第時M2/M3 Max
上咗 Monterey beta. 起碼Safari 唔再lag 先,尤其是將啲tab 週圍轉。
一路都講緊如果你唔需要輕薄,同spec前題下16"只比14"貴$1500,而且散熱效率應該更好,又打包140W GaN快牛
Chrome & Safari
用邊個好
依加長用Chrome中
自己打上card centre到搞 有機會收息
但上面巴打話去兇宅都有得bto 連鎖多數都免息
13吋下年仲會唔會keep呢
剛剛問左豐澤,佢話Apple 產品分期要加5%
Safari有冇得裝app block plugin?
有,不過唔會及得上Chrome嗰面uBlock origin之類咁勁
響macOS普通用家我會建議佢地Safari,因為hog少d resource續航力都好d,又可以同iOS 用iCloud連動,而Big Sur開始Safari都已經睇VP9 (YouTube 4K)
至於原本已經用開Chrome或者好依賴Google apps既人可以雙修或者淨Chrome,但係要預左用Chrome嗰時電量/發熱/流暢都唔係好體驗
想問下如果係外國大學得唔得?
我見佢又話淨係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞