[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
關於14底配隻牛
如果我出去買隻GaN牛
細啲仲多port啲
應該抵玩過加錢換佢隻96W牛?
其實4K片都有分好多種 有 raw 有prores/ 422 10bit之類
真係好睇你平時主要係用啲乜嘢footage 去決定
想要埋風扇既咪13 pro 袋㡳
一搞 ram/ssd 去到13000 已經同14差唔多
所以今次我選擇一步到位 64GB max
係抵玩啲
但嗰啲係只插一個頭先拎盡W數
13 pro呢一刻我覺得最大問題係邊touch bar擺明已經唔會再有人maintain
即係一開箱已經廢咗
舊年三部M1機都明顯係過渡款式,用舊機殼夾硬放M1,而且M1有少少先天限制(插mon數目,PCI lanes不足令port數唔多)
今日仲買Air好多合理原因,但係因為14"已經存在,令到買Air而又想加錢升野既人越黎越接近14"價錢,尤其講緊Apple收RAM同SSD升級錢係overcharged
13" M1 Pro幾乎可以當佢唔撚存在
正式宣布呢個post任何人今日都仲買都會成為恥笑對象
又啱喎 一係袋底air 再上就袋底14 m1 pro 同 14 m1 max
未有實測根本完全討論唔到火牛夠唔夠力或者叉幾耐呢d野
我只能夠講,就算我同事部Intel 16"都晨早插個10GbE TB3 dock而唔用原裝96W牛,隻牛俾其他人笠左去用而且唔會拎出去,因為好撚重
其實Apple應該今次順手收13 pro皮
快快手完咗touch bar呢壇嘢
呢次真係有返Mid 2012 Retina個種感動,想即刻狗衝
買咗14吋,1TB SSD, 24 Cores GPU, 32GB ram
個女人介紹啲keys同MagSafe回歸嗰時個tone幾興奮
講到好似上一代部嘢唔係Apple自己做咁
2016年MacBook pro個發佈會值得拎出嚟bin C
24000埋單
我尋日訂14袋底有諗過加唔加錢換牛
但一諗起隻牛咁大咁重唔會想拎
就keep番佢原本隻細牛算數
14” 16GPU 32RAM
上 MAX out budget,唔係都會上 Max 24GPU
HeadFi撚嗰面吹緊新14" 16"個3.5mm headphone jack支援到192kHz 250ohm impedance
基本上係打包高質DAC + head amp
100w勁大隻又重
出邊買隻100w GaN算啦
x2

見到 delivery date 遲咗一個星期即訂
早知早啲訂
自家AirPods pro max
一樣不過我剪片執相
呢個我都留意到
所以加速咗我想買14 pro嘅諗法
你幾號
我30/10-4/11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞