[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

M1
8 Gcore vs 24 Gcore,唔夠300%的話Apple就大鑊
我都係咁諗
上得32gb ram不如上埋m1 Max
你地係要諗14定16寸先
你想講有32 core?
暫時已知modifier有18,1 / 18,2 / 18,3 / 18,4
以OpenCL compute分去睇,估計18,2係M1 Max 24 G core,18,3係M1 Pro 16 G core,唔知14" 定16"
我唔明點解會有「14寸+32GB」vs「16寸+16GB」嘅比較
明明mon size同ram係兩樣完全唔同嘅spec
因為mon 想大,ram 又想多,所以要取捨
我會要ram先
不過我會建議儲多陣錢要哂兩樣
等實測+確認自己workflow需唔需要32GB
其次等demo實粗機親身確定自己想要大定細mon
已經有部 iPad air 連 keyboard
我都明再買 MBP 有啲重覆
係咪都係買返 Mac mini 配 Mon 算鬼數
m1 pro 16 ram 升唔升14袋低好?
依家買月底先有
不如睇下review benchmark先決定
有冇cd機推介 學語言啲參考書仲係用緊cd無mp3 down

點解出機推遲咗一日變咗27/10?
有冇人有類似問題?
我可能等實物再決定,因為用開MacBook air 想大少少mon, 但16 吋真係帶去旅行用好重
想問educatuonal store可唔可以用禮品卡?

想用消費卷果5000

袋底冇事
可以
我用緊呢款
用咗成5/6年都仲用緊
https://www.price.com.hk/product.php?p=158730

iPad點同MacBook有重覆
好多嘢MacBook 先做到
你買MacBook Air啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞