[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
$11229 VS $15999
有咩需要諗?
Air 就唔好搞咁多啦 keep 8gb ram
一係就上14袋底
都係嘅
訂囉 14
咁點解你唔索性用edu價買14"袋底? 價錢14k之內喎
睇你形容你根本唔需要大mon同埋高效能
我唔覺得非專業用家用得著32GB,淨番有少數人用到的話佢都唔需要入黎問
應該星期五有評測
明白... 純粹想知非專業用家的 future proof spec 係要到幾多啫...
我圖的左上其實已經係袋底spec 了, 只不過係變做1TB 容量... 因為 512真係唔夠用... 第時會拍多D片既話就仲麻煩
3月應該係更勁既workstation 更新
或者m2既MacBook air
等得既話m2應該勁唔少
A15既架構改
或者係 32” iMac 取代而家 27” Intel 機
32gb 睇人啦
有既一定好過無

工作機就加左心理上爽
我估三月會出其他用M1 Pro / Max既機,尤其係大iMac
而WWDC會公布AS Mac Pro點搞,係咪會縮細同埋仲留唔留大case俾Intel
其他如M1 Pro mini / 大Air新設計因為要大改所以會拖耐d先出
今時今日買電子野根本future proof係搵自己笨
你估吓2016-2019咁多年連登Mac post有幾多人問加RAM加SSD好唔好?
如果當日佢地真係over spec買多過需要,結局佢地全撚部人今日都正式變晒傻仔,機齡只有三幾年
Apple野仲要焊撚死,M1 Macs又要壞內置SSD可能boot唔起(暫時好似未俾人alt. boot外置drive)
買底配14"啦唔好問喇,淨加1TB edu $16249
mac mini 可以boot 外置drive,其他唔知啦
https://bombich.com/blog/2021/05/19/beyond-bootable-backups-adapting-recovery-strategies-evolving-platform
AS有security policy
如果internal SSD炒左,暫時未搵到方法alt. ext. boot
你部mini ext. boot到個sequence係有牽涉internal
Intel唔值得留
你遲一年甩手個價值又再低一截(雖然依家都夠哂低
你嗰部仲用緊蝶式KB? 係的話等佢自然收工啦
Nvme 盒有無好介紹
買雷電4盒
唔急換咪等下
Carousell開始多二手16寸
永久等機撚:
M額未放Face ID,等
仲用miniLED唔放OLED,等
初代蘋狗產品必伏,等
M2一定再勁好撚多,等
將等緊嘅錢買AAPL/crypto應該可以由14吋變做16吋
唔知ps/lightroom 果d 會唔會快好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞