[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我 prefer new install
Apple 有方法提供既話,我甚至想自己重灌個 macOS
一開頭係衝動啲, 貴成倍買頂spec, 不如用啲錢係大升級時換新機
三年後tradein換當時袋底 分分鐘勁過依家頂配
係, 隨時support 埋touch screen
3nm下年量產應該嘔到啲出來畀Air, 係唔知A16 同 M2 會唔會互搶產能迫M2延期或者繼續n5p+.
armv9可能仲有得等下.
我果時Mac x86轉M1都係自己重新裝過, 硬係覺得會安心啲.
本身唔係太多野所以都輕鬆搞掂.
我剠由佢算,開 PS 幾十張 raw 疊相一定用得著頂配
而且頂配 Apple care 都係 $2999 相對係抵左

袋底 16 apple care 係等如機價 15%
自己變 Max 加 RAM 同 SSD 後就變成 8.3%
如果想睇benchmark 可以睇邊個youtuber
今次真係攪到我認真想轉會
想問問外置SSD 或者SD卡的NTFS檔可唔可以喺mac度讀到
有一大堆片同圖偶然都想睇返
係唔係一定要software黎解決?
其實max tech係多benchmark睇嘅
但因為實在太多為講而講嘅conclusion
又鍾意隔幾日就推翻自己講過嘅嘢
同埋兩個主持個tone又太fanboy
所以有時會睇得好辛苦
我都係
而家未決定轉 M 系既朋友,大概係因為仲要用 x86 Windows 既軟件掛
重新裝
咁先卜有全新喜悅
係,新機自己重裝個 os 真有開苞既感覺
袋底26號就收機
Guys, this is insane/ I can’t believe it/ oh my god
Anyways 未用過 M1, 唔知而家 M1 機可唔可以自己 download OS image file 放係 USB 度 boot 跟住 install?
我認為回唔到本。
如果只係用黎幫補下機價,訓覺時挖我相信ok 既。
Air 都夠
想問下有冇人香港買完去加拿大trade in
有冇得咁做
如果你想reinstall內置SSD,得
如果你想install去外置drive,有d野要搞
如果內置SSD完全壞左,就咩都唔得
郁左喇,去左11月12
ntfs read到write唔到
write ntfs一係用VM, 一係俾錢買software例如tuxera ntfs
或者俄佬破解版
intel過M1無謂帶晒成個system
你響M1新開acc之後,一開始唔做full migration
入到desktop之後先開migration assistant,揀個TM drive甚至直插舊Mac,佢會俾你揀只過個別folder / 類別files
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞