[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
驚買完又就快下一部air
想買,但又冇即時需要
純粹覺得本身部notebook好重
唔急可以等下年air
袋底銀都11月中了
Air轉M2,之後M2做base嘅pro/max我已經想像唔到有幾癲到時我部15年應該夠慢可以換機了
唔覺得升級會有幾誇張

你當好似A系升一代嗰種水平就差不多,最大升級應該係改款,順手cut埋M1 MacBook Pro
真,之後應該每年頂多10~20% 升級, 除非牙膏廠發力啦
M1 MacBook Pro而家真係勁雞肋
但cut咗佢嘅話Air同新Pro 個價錢Gap差成個double有多
肯定要揾啲嘢攝返入去中間10000蚊個位
但佢好唔好意思再叫Pro

定還是Air會出返兩個size
Apple:提高air 個價錢
到時齋叫 MacBook 就得
應該全體M額

變14吋Air,之後出16吋Air頂依家M1 13 Pro個位

咁就完全間開哂normal and Advanced users

重整MacBook line up令到產品線分野變得更加明確,好過為咗賺錢而用產品線推你去買貴機

蘋果刀法追得上老黃 13 /13 pro /mini 粒a15精凖頻率分別

Air 同 pro 個 gap 靠頻率/gpu 就填到啩
睇佢今次 macbook pro 切5個版就知
袋底有無必要upgrade 8-core上10-core
而家AOS 係咪已經無得做分期
想BTO 又一定要AOS 買...
有無人10月1訂左機 有得提前收到?
定apple係有遲無早
利申 訂左m1 iMac 16gb
佢個電池測試用袋底做test
有遲冇早
袋底送貨期又遲左一日
點解有人仲訂到26號
你果部比左佢
而家訂16吋去到20/11
琴晚都仲係12號
有冇人試過apple trade in? 想知我冇晒盒嘅imac係咪就咁拎返去
以前兇宅都可以 BTO 兼做分期
唔知而家得唔得
想像到個畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞