[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我直接屌咗19799費事煩
3k又貴,人生交叉點
但唔夠用嗰陣喊都冇用
我部late 2013 mbp比apple官方trade in 網評為$0

有冇人知邊度放機好?
8年前既機,應該都唔會有人收...
利申:都係用緊2013 late mbp
我重早你1年,2012 mbp
依家諗返9188用到依家都幾抵雖然自己換左SSD同埋加左RAM
多謝各位意見 我決定用學生優惠買M1 air 試下M1 咩料
幾時出iMac 27
大陸仲未可以比人訂。
唔怪得14標準26號仲有貨
我*個人見解*係咁:
叫得sweetspot就姐係個spec組合係相對合理
袋底14"咩都唔改用最少錢買到最新體驗而且唔駛等,所以可取
咁唔代表你去升一升CPU係笨,只不過佢有成五級SKU可以上,每升一次就越黎越接近M1 Max / 16"價位
所以我話2)先去到第二個sweetspot,skip左多幾粒核既M1 Pro,直上M1 Max不過照14"唔上16"慳$1500
相比之下$19799嗰部高標配14"其實都幾唔值,CPU同RAM量都少一級但差價只有三千
上面呢兩個sweetspot位都係留響512GB,前題係你有其他方法擺data,當然如果你需要內置多d位咁自由加囉
開隻陳年game都八十度 不了
好彩及早轉m1 MBA
SSD留空最少三成空間先唔會跌速
如果已知長期有幾百GB data,買1TB係夠裝不過減埋OS同apps / cache可以無咩位淨
2TB內置有錢買就最好,唔想俾就可以考慮吓用外置SSD或者今代開始俾番既SD短卡大法
點睇14" M1 Pro 10 Core, 16GB ram, 1TB 呢個配法
自問用唔著max 咁多gpu cores
加ram睇前面post 又話唔抵加

SD短卡大法
pre-2015年代MBP仲有SD slot嗰時,直程有廠特製呢種cut fit MBP SD槽深度既micro SD轉插
我估計fit俾新14" 16"既轉插下個月就有人整有得買
如果你想擺既data唔需要MBP內置SSD個速度,但又唔想外置drive條條fing或者擺cloud/NAS,可以用呢個玩法
一隻雜牌UHS-I既micro SD 1TB只係九舊水
我已經買咗 10cpu 16GB ram 1TB版
話說用學生優惠買 係咪剩係email學生證相比佢就得
收貨嗰陣會唔會check多次?
正常就佢send email嚟,你影俾佢就ok
上網買囉
姐係之前只係短期放俾BTS用
可以唔撚想人用消費卷
其實想用消費券一樣可以買卡姐
想問一樣嘢
Apple送貨順豐DHL可以代簽收嗎?
教育價同消費卷係咪冇得一齊用
唔係轉成gift card就OK?
啱買咗5000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞