[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係咪應該淨係比較有得賣既機呢?
其實用AOS個business store買唔可以用BA價係咪唔想d BA炒家太方便
BA好似係同ARS分店直屬? 例如觀塘區既account會由APM既人跟
如果落門市起碼要同天才吹吓水,咁就會少d炒家多d用家?
唔關4k60hz事
係有部分mon可以因為EDID問題,macOS唔肯出RGB只出YPbPr
M1 Air Pro mini都係咁,mini個HDMI更加
個表睇落好多機
但其實好多只係比較緊末代Intel同埋Apple Silicon
我覺得過渡期嚟講差唔多
個「方針」係留last嗰代做比較,主要可以俾人睇到新嗰代提升左咩地方
有d絕左種既款例如12"rMB都係留響度做紅色control
你估吓衣家差唔多全部款都十一月中先有
出街嗰日仲會唔會平均派貨落門市?

衣家咁既狀況我寧願唔撚買住
(無錯,我想/要用BA acc買)
有印係因為駁mon用會長期著mon?好耐無用過macbook,唔記得可唔可以cup埋但唔sleep?
14吋大電咗,但係使用時間少咗
究竟少咗喺邊?
Mon? M1 Pro/Max?
定係蘋果又係玩 lower expectation 到時實測其實唔止咁少?
少咗efficiency core
多咗performance core, GPU core
原來係咁,但如果純spec計,你覺得適唔適合?
依個有2個選擇,等出埋測試先再買都未遲,主要係唔知m1 pro 8核同m1 Max差距有幾大,同埋唔知14吋升上m1 Max電量同散熱會唔會唔掂
1.14吋袋底+apple care(預左好快換新機)
2.14吋高配升左m1 Max+32GB ram+Apple care(用到壞為止)

有學生價上升m1 Max用埋消費卷,加信用卡迎新同回贈優惠,20k都唔洗唔算貴,用到5年預佢壞都抵
長期摺埋出mon主要係驚熱
成部野SoC / 底板都係耐溫,不過電池同mon未必
我最公司最近幾個月已經有三部MacBook脹電,幾部都係長插mon,多數時間摺埋
我打下code咁,想知32gb ram抵唔抵玩?
對上一部mac 用左3年到,預呢部都係。
可能14 m1pro 24 10 core ?
駁 mon 但張檯夠大 係咪開住蓋熄 mon 放側邊仲好?
所以真係等埋測試先再買都未遲,就咁睇14吋上m1 Max應該有小小吃力,16吋又唔方便拎出街,好難選擇
有機會比想象中好始終 tdp 比 intel 低一截
14 tdp 可能得 80-90W 頂盡
同Apple加RAM無抵玩可言,佢係直程係濫收
只打算用三年無需要加野future proof,袋底啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞