[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
校工都得 教緊書點會唔得
Finder default NTFS係read-only
要write埋就要裝野
以前會叫人俾錢用ParagonNTFS
衣家可以用免費Mounty,Apple Silicon native
https://mounty.app
我唔打算用 migration assistant 喇,自己 setup 好 wireless network 人手抄 file 算

Apps 就重新下載過算

剩低就係 iTunes 同 Lightroom classic 既 library 人手搞就得

最後舊機就真係搵個 Big Sur 既 image boot re-format 再 重灌
你咁其實仲好,一定唔會帶埋爛/唔關事既system files
如果你兩面都用同一個Apple ID,有一部分野可以靠iCloud去過
尤其係keychain, iCloud Drive, Safari bookmark/extensions
想問下係唔係一日未出貨一日都未會過數同cancel到訂單?
其實140W黎講算細
同埋佢無list重量,應該同96W差唔多/輕左
Trade 做m1 air 先
用到下年再諗trade 14air 定14pro/max

係用LPDDR5,置頂幅圖錯左(我assume佢同M1用同一種RAM同一個clock,原來完全唔係)
https://twitter.com/lindadong/status/1450484850872356864
Apple員工確定個cursor係第二個過底,可以隱藏響M額後
出貨前一兩日,status 係準備出貨中都唔取消得
Command R 開機
樓下討論張 mock up
屌 又M字
IMac外置插cam咪得
改左
M1機係長按power掣,直到見到loading startup options字
ok 到時mac mini 上呢個
Thanks, 起碼知道read到,
到時用parallels 開返啲H-game玩
唔信

出左 24吋 iMac 仲出 27吋咁接近?

30-33 吋就比較似樣
都唔會咁既樣啦
枱機調返轉凸出都得啦
冇送,只係焗你一定要買埋32GB RAM
SoC差價不變
你揀max 個時會自己同你加到32GB ram, 但要比個升級價
無錯,一上Max就強制+$6800
就係呢個原因令到14"袋底直上去Max中間既所有config都雞雞地肋
無知一問
因為平時都要拎部機周圍走
所以會想揀14”
想問14”如果推頂隻牛/電會唔會唔夠用
平時會用pr 同 ae 剪片
會唔會唔推頂都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞