[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
完全兩個用途性質

你咁樣問得就好明顯你根本就唔需要用到mbp
成日用買隻有type c 既應該方便d?
ASUS zendrive有幾隻跟埋type c cable
有D 嘢始終係iPad 取代唔到
訂左呢部,有排等
會好慢
好 我搵搵先
好似得300mb/s
邊有咁快 就算sequential有100MB/s已經好好 random access會慢到仆街

UHS-II 姐係300MB/S左右
fair enough, 以為會係UHS-I
但係UHS-II sd card random access好多最高都係得30MB/s左右 而且 time machine 要read/write 好多small files, 絕大多數時間都唔會上到3位數MB/s
用黎做TM的話我覺得你只要唔係慢到一個鐘都完唔到一次backup就ok
反正都長插,而唔係一般外置條條fing想盡快back完咁樣
我反而會驚隻SD作為backup唔算係keep到data integrity既media,最好前後有兩隻做rotation,例如一個星期用一隻,weekend換第二隻,第一隻就收埋佢當做offsite backup
主要係initial setup 會好慢 之後應該會好啲

Expected by = ?
你地有無人喺apple hk個edu store買?
之前WINDOW 用開potplayer,請問下macbook air 有冇相似嘅software可以推薦一下? 唔該哂先
iina
有冇人M1 Pro打爆64GB RAM?
Pro 冇64 gb 要max 先有
SD card reliability 唔夠外置硬碟?
SD卡唔似一般SSD,無一大堆controller去check野,所以比較易有data corruption
衣家Macs個內置boot volume已經用APFS,有晒snapshot功能,所以我覺得新MBP個SD slot用黎做TM係唔太適合,除左做普通插卡用途(eg.過相)之外最好都係呢兩個用途:
1) 擺cold data,唔多要成日access不過量大,唔想佔用內置SSD容量
2) 做slow cache,某d task甚至好似BT會chur隻drive,你唔想磨內置SSD壽命,而呢個task係唔需要高I/O
唔應該依賴隻SD放既data會安全,尤其係做backup
低端用家
https://forums.macrumors.com/threads/new-macbook-pro-tidbits-sd-card-speeds-limited-to-250-mb-s-peak-brightness-for-sd-content-egpus-still-not-supported-and-more.2318528/
- 只有16” Max config先有High Power Mode toggle
- SDR content peak nits 500 (HDR 1600)
- Apple唔肯提未來有無FaceID
- 個SD slot係UHS-II不過lock響250MB/s,插UHS-I lock 90MB/s
- 唔支援eGPU
- trackpad與舊款完全相同
- 將會有更多投資落去ProRes workflow (hardware)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞