[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔得優惠貨品唔比用gift card
教育優惠唔俾用gift card
網上:Tapngo應該有得一齊用, 但無謂咗啲,你要入錢先,入錢就你睇下尾數會唔會用信用卡仲有SO,其他三個又唔支援。

Retail Store: 上邊有人講唔得。

我自己就消費卷買曬AGC,再加上之前信用卡PROMO買埋AGC,啲回贈都有過千。唔想煩,又唔係同EDU價差好多
呢度講一聲費事有人walkin去買
其實袋底mba 都好
可以及時trade 走埋部2018 mbpr15"
應該補多千幾二千就有
你試咗再講事實上係得
sd card random access 咁慢除非個個 file 幾gb幾gb咁 save, 如果唔係都唔實用

samsung 870 evo ssd 1TB + 外置盒,細細個又實用啲, 都係 $900有找

budget 許可嘅話,買 SanDisk Extreme PRO Portable 第二代, amazon 都係賣$169.9
如果會拎出街都係 14” 好 都差得遠
成個外置盒吊住咪仲唔實用
用開 sandisk extreme pro portable,細細個,唔會條條揈

行VM run code, premiere pro 剪片,photoshop edit raw file 等等,完美屌打sd card
Apple care 可唔可以用消費券買?
考慮得SD就完全唔理會外置,前題係「內置」(物理上)
而有幾百GB甚至幾TB想跟機出街既人,好有機會呢幾TB有大部分只係cold data唔需要常時高速access
同Apple BTO SSD價錢三份一以下,可以拎多幾隻卡無限加/換,都係有佢好處
cold data 用cloud / NAS 咪得,點會用sd card,傻的嗎

有咩情況你上唔到網但又要咁大個容量去儲 cold data 本身 macbook都有 512gb up 啦

戶外工作就直接用ssd儲片做埋 edit, render,返到 office 先up上cloud / NAS
我成TB music library用SD card裝好方便
比google drive 用都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞