[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問舊mac trade in個手續
我又唔想換gift card 想直接加錢換
但係買完新之後又要過資料先trade得
咁條數會點refund返?

我大部分apple嘢都係銀/白色
上一部銀色用左6-7年,想轉下色試試
26號捕唔到既話個期又後左 好糾結
有無人袋底+32ram
太勁用唔著 用嚟打下code
師兄可唔可以講多少少
即係8GB / module好過16GB / module?

唔好意思 唔熟電腦嘢
一係gift card一係退返信用卡
Trade in 14日內寄出就得
想等評測再扑鎚
我當依家買11月中有新機
到時候先禁trade應該都得可以refund去信用卡
大概可以比喻四線行車vs雙線行車
反而我想問m1係因為protocol問題先出到single external mon?
以前讀 computer organization 既基本原理
銀色
之前好似見話space gray 花咗好覺眼
估計係PCI lanes有限
M1似乎係本身係預俾iPad Pro用,佢地發現夠力放去低階Macs度試驗之後先成為產品
想睇埋review 同實物先扑鎚,14袋底真係好吸引

不過有冇人知道d passwords 點抽extract返出離,太舊機佢應該有差icloud keychain 入面

之後chrome 又save左一堆,同樣有冇得拎返出離

利申:2011 early mbp

中間換ssd 換superdrive 戰到今時今日

抵到痴線
你部舊機用緊幾舊既macOS? 應該唔舊過10.13左右,iCloud可以掉keychain上雲,你新Mac做setup嗰時用同一個Apple ID就會download番
如果唔係要用TM過,不過可能無iCloud咁徹底

Chrome嗰堆好似係Google自己maintain? 同部Mac無關
記得係high serria .1定.2 verison 就定曬型

e+我係係system info 果度睇返d 密碼
舊機唔太識點syncohronize 去icloud
d 嘢放icloud dirve 等廿世都唔識update
要上web 版用

好耐冇TM 唔記得佢可以揀咩migrate option
太舊機我想clear install,淨係keep d setting 就算

chrome 果度離要諗緊轉browser,佢真係太食資源
https://support.apple.com/en-hk/guide/keychain-access/kyca1121/mac
可以local export個keychain database
前題係你本身無開iCloud keychain
已射了
仲諗緊Cut唔Cut 16換14
真係輕好多
你用嚟做咩先
等睇包膠評測
電量散熱取捨
我成日要周圍走所以諗都唔使諗就14
500g 姐
我都要成日周圍走 但係電量都幾緊要
同埋而家買11月尾先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞