[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我就算絕大部分時間屋企用都要便攜
因為我喺屋企咩角落都會用電腦
16" Max先會加200g都知道唔係講笑 / 要呢個款先會完全解放
衣家只係響software層面確認埋呢點,到時實測好容易會check到
不過今次粒M1就算袋底14"粒Pro係low bin閹埋兩個performance cores,以~30W黎講應該已經係laptop之霸,相對地個用家分分鐘都用唔著BTO上去其他SKU個效能的話,咁反而14"有得慳幾千蚊用low bin仲好過俾錢16"但係用唔著d extra cycles

我自己都想睇吓實測究竟要spec到咩位置先取代到我枱頭部64GB RAM 27" iMac
如果14"做到的話,我個case可以一部機同時取代iMac同Air
屋企無咁大, 遲下買部macbook擺飯台, 食飯就收埋
駁mon哩啲對我黎講係豪華配備
買部NAS BT仲好;
247 長開
之前特價買咗 920+ 有機冇錢買 hdd 呀 hdd 回咗啲價 但仲係貴
依家用住兩隻舊2tb raid 1 住先
例子:
歌 (聽,唔係錄)
片 (睇,唔係剪)
相 (唔係active project要快執,而係擺相)
graphic assets (一大堆唔知今次會唔會用到不過總有一吓半吓會用到既素材)
disk image (可以係VM或者其他用途,要擺定響度有需要時爆開mount,嗰時先copy去內置SSD)
咁都好
如果要模擬既scenario唔太chur,可能粒M1 Pro / Max有足夠多餘cycles去消耗式運作
駁個 34 吋 21:9
一路睇圖一路 lihkg 一路 YouTube
幾時先會知邊間速遞送,唔知可唔可以轉去間速遞嘅門市自取,因為日頭屋企都冇人
我落單已經係順豐門市, 不過都係博佢用順豐,一陣係dhl 就仆街
我一開始都係咁諗,不過驚驚地,都係填咗屋企。不過依家已經準備出貨中冇得改了
我都係 不過應該都會打一打比你 到時叫佢轉去自取點 佢應該唔會擺係管理處咁撚戇鳩掛
14袋底pfs
parallel 17好似好過crossover
你出街都唔會BT 㗎啦,要用external storage 做BT, 用 external mechanical HD 就得
16 max 64gb 4tb未有聲氣
點解有巴打覺得MacBook pro駁Mon 可以取代iMac? 買隻27” 5k monitor成萬蚊,俾多少少已可買隻iMac,有埋keyboard trackpad ,一條電線攪掂…..根本抵屌好多… 如果唔出街用,買macbook 加monitor真係多舊魚呀
要出街用既 14彈性好多同埋諗住插 mon 既好多都有舊 mon
根本取代唔到。

MacBook 駁Mon,本身個moon變得多舊魚。
亮度較到最底又唔係,合埋散唔熱又唔係。

仲要iMac個價spec差唔多又平好多

駁mon 果班我諗都係私人機駁公司mon 啫

已入手
仲等緊大部既m1 imac 希望有32吋
鬼叫mac mini 換粒u 就算咩

其實佢會啱駛過mbp,但等得太耐
地址直接寫順豐門市
「取代」講緊效能姐
至於個mon嗰part要點match同有咩compromise完全係第二個課題
個point係衣家隻M1 24" iMac效能未能夠接觸舊Intel 27" iMac,反而新MBP M1 Pro / Max好明顯可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞