[Mac撚] 用家/買機集中討論(69) 忍足幾年一舖射晒落去

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
用96 watt果隻夠用
macbook一向標榜unplug都行得書盡gpu cpu performance
MacBook Pro m1都送61w
根本就比多左
睇返apple ppt 可以run 到50w 但唔知極限係幾多
咁14吋67w肯定夠用
其實佢發佈會講明on battery都唔會drop performance
咁姐係插住牛用只會影響叉定放電 / 叉得幾慢
當然要等實機實測先知道例如16" Max連重量都多200g,係咪heat pipe份量都足d令到佢可以推更高效(姐係其他款會throttle?)
以前Intel年代本身已經好高TDP,仲要有埋粒dGPU所以無論供電同散熱budget都好緊張
衣家Apple由底開始設計粒SoC同埋MBP個散熱,我估你諗到既問題佢地都盡量避免左
之前見macOS 12會有高性能mode 應該係用來喂飽佢
估計嗰個toggle係預俾dev去決定自己隻app響咩情況會放俾macOS default處理用唔同e core,定火力全開
咁樣setup對家都好,普通用家甚至pro用家只要佢個task唔係真係chur爆標,部Mac都唔會浪費cycles / 掉電落海,續航力同電池壽命都會好d
67W冇得快叉
買左隻verbatim 嚟叉
諗緊買air 定 pro 14" , 未用過Apple
有無巴打知道 其實M1 同 M1 Pro / Max 速度差幾遠? 我睇哂官網資料都R爆頭, 根本無提過, 單純知道M1 4個高效 4 個節能 , M1 pro袋底版係 6 高效 2 節能. 咁係唔係指單核 到 4核中間, 速度上基本上無分別
唔好咁心急呀
Apple開始用緊USB-PD 3.1 (16"隻140W跟機牛已經係)
姐係你買一隻第三方牛,要支援埋3.1先做到快叉/供到100W以上
應該只有14"袋底先USB-PD 2.0封頂 (96W已經快叉)
另外仲有條線,要certified 240W先可以出多過100W (MagSafe嗰條係)
未用過就air算啦
因為我係為左寫code 用, 但寫code根本用唔著識飛天咁多既GPU.
CPU 快30%
Gpu 快70%
好似係咁
要等實測,睇spec睇graph無意思
不過單核single thread的確應該三隻M1都差唔多,大家用同一個製程
但係除非你隻app同埋個task好舊,如果唔係都多數multi-thread,咁的話實用上響M1 Pro / Max應該會快唔少
另外就係memory bandwidth (講左N次),上面都貼過張圖,M1 68Gbps / Pro 200 / Max 400
呢度係講緊process用RAM同埋VRAM都提速
寫code air夠做啦
咁我睇埋測試, 如果唔係APPLE講到咁痴線, 我買AIR 16gb ram算
所以 geekbench 既數字不用太認真
好想睇實際 application performance 比較

塊布都俾人買撚晒囉on9
BTO 16"都仲係11月19,塊布個lead time仲耐
唔等啦, 我本身都要買新charger
總之其他巴打起碼等到black friday啦
大把hub廠火牛廠要掉貨
有兼容性嗰嘢先唔知乜事
兼容iPod Shuffle 4
一要買16 gb
我依家是m1 air 8gb
開個intellij 同safari 好慢
用 vscode 都仲可以接受
舊年M1 event又係貼張濕鳩graph,即時俾全網笑Apple鳩吹
過幾日M1實機到用家手,出黎既benchmark實測先發現Apple係收斂吹得唔夠,實際上係狂拋x86機
今次event同官網佢寫明PC嗰面用邊兩部laptop比較,兩部都係勁野
講真粒M1 Pro / Max幾乎肯定係勁撚到喊,個問題係去番用家度,就算係pro用家都未必需要用咁勁,所以袋底14"可以已經夠用有突
有討論區

apple 擦拭布討論區
https://lih.kg/hJkLBS
白色布肯定好快收皮
早幾頁定早幾個post有巴打問點解今次反應好似勁過之前M1
我諗呢個就係原因
第一次啲人質疑
今次就機都未有就J到一地都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞