True Wireless真無線耳機討論 (59)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
用緊iphone
想要高低音靚 格音好
有無推介 $3000以下
唔換la 用慣左
time square 百記
Fokus pro
有冇有條掛頸線既運動藍芽耳機推介
阿媽就生日 最近佢隻耳機壞左
佢返工中意用依種掛頸式 話有安全感
冇留意開求推介 400~700左右 爆少少都得既
咁你用後感點先
滿意丫
高中音都好,人聲又出。低音ok, 開app用低音加強係俾ok更ok.
我係好中意低音bang bang聲既人,後生時好中意monster beats 但係我知而家d耳機唔興咁重base.
但整體黎講,聲音有力又圓滑,比起我舊個對bose soundsport free仲好。個空間感我覺得就無得同DG比較,至於再進一步,咁要等我拎到對pi7比較下。

個app無播歌功能,但可以開立體聲,開左聽得出個效果,啱睇下片,但用黎聽歌就唔得。

ANC我覺得幾好,本身佢個設計有耳翼膠加上入耳式已經做到幾強物理隔音,個anc再進一步加強,正如另一個po我都有講,我覺得好夠用,但係應該輸俾xm4.

唔係用高通chips所以唔支援aptx, 但佢又支援LDAC. 我搵左好多條youtube片先知佢用咩chips, 如果用android機又好需要aptx, 亦好重視高通既巴打,我覺得skip左呢對揀其他。 我用iphone, 所以無咩所謂。

連線幾快,bt5.2 睇youtube/netflix 都無lag. 某些原因我用左6日都無去人多地方試,唔肯定人多會點。

我自己無用黎通話,所以比唔到咩意見。但係睇youtuber d 實測好似都ok, 呢方面巴打你自己決定啦。

1399 我覺得好多方面佢都做足功課,應有盡有。無youtuber吹到咁神,但係抵玩。
LDAC 會唔會好易斷線
想補多幾樣,同音質無關,但係我覺得值得講既野。

1.收納盒
L3pro 正常用usbC / 無線充電,個收納盒類似DG隻推蓋,但係佢肯定細過DG, 比較方便。 個推蓋都算順,單手操作都唔算大問題。材質主要係膠,但表面塗層唔錯,我同鎖匙一齊放褲袋,都無花。耳機放入去沒有充電連接問題,唔洗擔心似某d牌子會有放入盒後成日先發覺充唔到電。
缺點我覺得係2個
1. 開蓋後蓋口偏細,有d難拎對earbuds出黎
2. 個設計係偏平,所以唔能夠掟對earbuds落去就好快吸實,要多一秒半秒對岩個位(呢個可能係我harsh,因為bose個設計係好易就放準個位)

2.電量和續航力
我真係無試真,但係我足夠滿意,我又真係無連續聽5~6小時歌既經驗,但係連續用3日,都唔洗插差電線,個收納盒都仲有電。

3.配帶感覺
又穩又易戴,如果你自問對耳有別於人(我就係咁),帶d正常人話好穩既耳機,而你係需要成日襟實個耳機先唔跌出黎,又或你好需要用黎做運動時用,咁買L3pro 就實無錯。

4. 防水
er.....認真呢間廠我最不滿係spec唔係寫得清清楚楚係盒身,說明書都無寫,所以chips我要睇youtube先知,防水係IPX4, 應該都夠正常使用
DG 定fokua pro好 2款d人都話ok
咁要有用sony機/ DAC 既人先答到你
但佢一定要經App打開LDAC先用到,如果好似我用iphone, 個app直頭無LDAC 開關選項
想問下 b and o Beo play e8定Sony xm4好
巴打覺得同xm4分別大唔大?
兩者都相差成5百蚊
已經諗定一係az 60/xm4
佢應該講嘅係用otg線連充電盒駁法(出到apex)
我用時lock screen正常聽到。
可唔可以講下有冇特別用左咩settings
係呀係呀
Sorry 呀新手唔太熟
就係用緊罪大機 見有LDAC, Price range acceptable, ANC...
都係再諗諗先, 或者試下聲先
都用得罪大機,俾埋個千幾蚊用xm4, 最多洗多左錢,但唔會後悔先。
我覺得得幾種人會揀L3pro
1. budget 係得1500, 多少少都唔得既人
2. 對xm4個外型抱懷疑,驚佢會戴戴下鬆既人
3. 懶人,對品牌唔執著,最緊要簡簡單單一開盒pairing完一聽就好聲,又可以單邊用,唔想又話要換邊款耳膠,又唔想擔心通話唔得,之如此類

如果你真係好想試下,記得先裝左佢個app先,如果就咁pairing係無LDAC, 裝左app試比較理想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞