脫髮救髮討論。植髮、食藥、謬誤買藥購你問我答。

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
想問點解呢度大部份人都係選擇食藥查藥既?
點解唔去台灣洗幾萬蚊去植髮斷尾?又快又一定有卜疾

還是怕有風險?植完都斷唔到尾繼續甩??

植髮都要用藥架師兄
想問下如果係因為壓力問題而脫髮 但係又食左藥 咁會點

儘快停

有雄禿問題
最近諮詢過醫生 佢話外國係有女士服食保康絲 只要做足避孕同埋唔係準備懷孕或者懷孕中都可以食。
十年巴打點睇?

邊個醫生呀

有雄禿問題
最近諮詢過醫生 佢話外國係有女士服食保康絲 只要做足避孕同埋唔係準備懷孕或者懷孕中都可以食。
十年巴打點睇?

問左醫生就唔洗問十年巴啦
專業都唔信?

佢係家庭醫生 佢係有參考外國經驗 但香港始終未開得比女性服用 所以佢無開比我

睇專科 (皮膚科)
一定俾到專業意見你
我先慘 暫時冇醫生肯定到我係咩類既脫髮
有d話壓力
有d話輕鬆男性脫髮

頭頂同前額就係雄禿架啦
正版保康c 係咪度度一樣價??

最近經hair3X 轉介去見醫生,免費,佢攞支顯微鏡嘅儀器照吓個頭頂,話係雄秃,叫我試吓保記,係clinic買就$450,之後第二盒去屋企樓下藥房買,$380。

當然唔同
尖沙咀凍檸茶都貴過上水啦
有無人上開eBay買野

第一次用eBay,我訂左kirkland foam但收唔到貨,件貨send返去美國,同個賣家講,佢話佢地收返件貨可以寄多次俾我或者可以refund。

佢地用Swiss Post,我睇個track and trace 最後個status 係Delivered US,咁我contact賣家叫佢寄多次,但成個禮拜都無覆我,咁我就request refund。

最後eBay話"The seller shown that the shipping carrier tried to deliver the item to your address. You can pick it up from the shipping carrier"

係咪要同間快遞公司deal?

睇下信箱有冇紙仔叫你去郵局拎
好多人起到我telegram 係咁問我係咪幫手外國買髮粉 minoxidil

唔好再係咁啦

你地係咪真係想我搞? 一次過表態
想問下如果係因為壓力問題而脫髮 但係又食左藥 咁會點

儘快停

壓力係一達達
髮再生有冇人試過
想知有冇效果
髮再生有冇人試過
想知有冇效果

試過,小弟雄禿咗好多年,
髮再生試咗年幾兩年,畀咗好多錢,
佢係會每次treatment都會用顯微鏡check頭,睇落好似有啲位生多咗,
但我最後都係覺得太貴同冇咩成效,而且始終冇醫學根據,建議巴打都係另覓出路
唔知算唔算搭單,
有冇巴打用過或用緊hair system?
小弟二十中,前額位應該已經毛囊萎縮救唔到,而且唔係太想成世搽藥食藥,
想試吓用hair system。
睇過有幾間,唔知巴打有冇推薦?同埋效果點?
唔知算唔算搭單,
小弟二十中,前額位應該已經毛囊萎縮救唔到,而且唔係太想成世搽藥食藥,

咩係hair system
唔知算唔算搭單,

咩係hair system

假髮髮片
一到左夏天就好似係咁甩咁
呢度寫個歷程keep住update

半個月前睇左醫生
由於佢開嘅藥(食+搽)太貴
所以追完文後自己買
暫時唔打算食藥住
因為驚狂脫期同影響性功能
齋搽野先
如果3個月後都無用再打算買Finpecia食

我係用Kirkland Minoxidil 5% Foam
因為睇comment 話Foam快乾唔油
$125一支60g
早晚一次
癥狀: 頂禿一期,額無事,兩邊開始疏
用左幾耐: 個零星期
甩頭髮量: 由甩開20-40條到而家10-20條
髮質粗幼: 無咩分別
再生頭髮: 暫時唔覺
副作用: 少許頭痕,少許頭痛

又update 下
而家用左接近一個月
應該處於落髮期階段(希望係)
因為呢排大量甩髮
每洗一次頭甩40-60條
頭頂好禿
好彩放暑假
平時出街都係帶帽

上網睇話要第二個月先會生頭髮
而家會摸到有d好似剷完青生返出來d頭髮

仲未食藥
等到第三個月咩情況先決定食唔食

癥狀: 頂禿一期,額無事,兩邊開始疏
用左幾耐: 三個幾星期
甩頭髮量: 甩開10-20條,近一星期甩40-60條
髮質粗幼: 無咩分別
再生頭髮: 有好多好(吉)手嘅頭髮生緊
副作用: 頭痛加劇左,有時會好頭赤

巴打, 我覺得食藥係唔洗怕, 我食左6,7年了
想保頂食藥有效果D

終於搵到食藥超過3年的巴打了
巴打可否講吓食咁耐,有冇任何副作用?
身體會否適應咗之後,隻藥會失去效力?
同埋,隻藥有冇令你多返頭髮?定只係減慢脫的速度?

可以add tg:thanklihkg
朝早用5%,洗唔洗洗頭先?
各位巴打
記得有人話過食藥搽藥對M額冇乜用
而我就係M額
依家搽緊藥
咁食唔食埋藥好?
如果冇用就無謂,又貴又影響性慾
各位巴打
記得有人話過食藥搽藥對M額冇乜用
而我就係M額
依家搽緊藥
咁食唔食埋藥好?
如果冇用就無謂,又貴又影響性慾

食就應該幫助不大
搽下先啦
我想問下其實如果想去睇皮膚科醫生,唔一定要睇專科,睇啲文憑醫生係咪都可以 新西好似唔見有專科醫生睇要出去九龍

有錯屌細力啲
想問問
食緊藥但前面冇咩特別
想查埋
查藥可唔可以停架如果生番?
當然藥會繼續食落去
想問問
食緊藥但前面冇咩特別
想查埋
查藥可唔可以停架如果生番?
當然藥會繼續食落去

唔好停
我想問下其實如果想去睇皮膚科醫生,唔一定要睇專科,睇啲文憑醫生係咪都可以 新西好似唔見有專科醫生睇要出去九龍

有錯屌細力啲

可以
朝早用5%,洗唔洗洗頭先?

洗完要吹乾

有錯屌細力啲

可以

唔該十年巴
聽人講多白頭髮就好少會脫髮
脫髮嘅巴打介唔介意講下自己多唔多白髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞