英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
小弟已移居英國七年有多,打算係休息時間分享下自己嘅個人經歷同睇法
大家有咩可以係到問,答到嘅我會盡答,但係唔擔保一定啱,大家有咩唔同意請指正,亦都歡迎大家代答
有啲私隠問題可以留底tg,但係請確保自己嘅privacy setting 唔會洩露自己個人資料e.g. 電話number
同埋有關我個人私隱嘅問題一概唔會答
請注意呢個Post 係開tg group 嘅
--------------

請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
以下係目前已cover 嘅大topic,係發問前不妨睇下有無cover 過
[其一。雜談] 英國人係咪真係識分香港人同中國人?
[其二] 英國生活嘅幾個dos and don'ts
[其三] 英國點睇醫生?
[其四] 交通篇
[其五] 垃圾分類
[其六] 日常Small talk
[其七] 轉錢黎英國
[其八] 買傢俬
[其九] 有圖慎入!英國常見pest
[其十] 租屋
[其十一] 家居保安
[其十二。雜談] 深夜隨筆
[其十三] 搵工相關問題
[其十四] 衣食住等唔同品牌一覽
[其十五] XXX 城市好唔好住?
[其十六] 配眼鏡
[其十七] 英國貨幣/交易知識
[其十八] 揸車/學車 (in progress)
[其十九] 睇電視& TV Licence
[其二十。雜談] 淺談英國賭博業

Between 大家唔駛怕入左個Google document 會俾我起到底,因為Google 會幫你匿名
--------------

Post 1: https://lihkg.com/thread/2487148/page/1
Post 2: https://lihkg.com/thread/2503782/page/1
Post 3: https://lihkg.com/thread/2621699/page/1
lm
另外我有個小小嘅請求,就係希望大家唔好係到問/討論關於投資嘅嘢
呢個post 成立嘅目的係幫助大家快啲融入英國嘅日常生活,投資嘅嘢我一黎唔熟,二黎都唔想寫,三黎唔想見到大家嘈交。如果有咩投資問題嘅大家請移玉步去財經台,嗰到一定有好多專業人士可以解答你嘅問題

如果係關於稅務或者某某行業嘅歡迎大家照問,但係我九成都係唔識答,不過有好多巴打都會樂意解答

如果有個問題好急又或者好耐都無人答嘅,歡迎留言提一提我,我會pin 你嘅問題係最頂等大家優先回答
Yes
lm
前幾日睇YouTube講緊Manchester關於交通既野
想問一下除左hs2之外
係咪仲起緊公路去London會快d
定淨係得hs2
佢地係咁,踢一腳行一步,同埋啲野成日轉手
支持樓主開新post
留定名先
仲未決定到幾時返祖國,有冇人係連根拔起連老人家都走埋?
If not now, when?
早走早著數
Agger,英國啲admin 真係可以好撚慢
唔知喎
Manchester 去London 依家Google map都要四個半鐘,重要已經係直線距離咁濟,快極都有個譜
Welcome to the UK
多謝巴打支持
想問下你覺得係英國生活點?
天氣日長夜短你慣唔慣?
有人請已經好好了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞