英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
揸過猁物浦去睪車士打

一口氣揸咗六七個鐘
我會覺得幾舒服、寧靜同悠閒。Depends on 你住嘅地方,我自己住嗰到啲人就好友善啦,我同啲鄰居關係都好好。
日長夜短係Summer 啫,冬天係日短夜長。我自己黎左咁耐梗係習慣啦,大家啱啱黎可能要啲時間適應
想問巴士線同其他車行既線點分?
有朋友收到信話佢揸車踩左入巴士線
要罰幾十磅
Good question

首先地下會有大大隻字寫住Bus lane,多數都係靠左(巴士站)

有啲重會係紅色

第二就係路邊會有路牌寫住嗰條行車線係Bus lane 嘅時段。Out of hours 私家車係可以行嘅。
注意有其他車e.g. 單車都係可以行Bus lane

如果你見到條行車線明明係吉嘅但係所有車都係其他線排緊隊,好大可能就係因為條線係Bus lane

死喇 依幾日都唔知自己有冇踩過落去?
通常捉到幾耐會收到信?

如果淨係得黃格 (巴士停站位) 但冇括bus lane
可唔可以照行 定要打燈轉線?
Lm
應該係隔離條lane一嘢扭入去
不過我未有車牌,唔好信曬我
我未有車牌,我都唔知幾時收到信
冇括bus lane 應該係可以照行
自爆
https://www.gov.uk/pay-and-work-rights
花時間就梗,佢都係博你嫌麻煩啫
係英國呢啲嘢佢好大鑊,花啲時間都值嘅
咁都好啲,醒目仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞