英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
以我所知Council House 多數係集中埋一堆,你Google 下或者實地考察睇下附近啲樓係咪Council House 就得
反正要知道治安如何一定要親身行個圈先feel 到

今日去WHSmith 見到佢地都有M&S 送禮朱古力

有啲WHSmith 有影ID photo 嘅機
旅遊業可能有?
唔係兩個green list隔乜鬼
ground rent 可簽deed of variation 限制番,管理費就睇間公司往積
計落條數都係買house抵啲
租先諗apartment 咁諗有冇錯
我去英國一定住house, 住左半世人 apartment. no more no more
house肯定要裝修,少則2-30萬
apartment好多好新淨,管理費等於攤分好多年ge裝修費

同埋apartment煩少勁多野
煩少勁多嘢係指? 鄰居?
唔識真係唔好鳩up,幾個月前先係英國大整過屋頂,收咗我行我4.8k鎊,亦係我買層樓15年來唯一一次所謂"大修"

香港我都住過唔同house,亦唔使吓吓2-30萬維修

班英國鬼(個個住house)咁撚窮,吓吓學你講2-30萬早已個個破產

唔識真係唔好鳩up,幾個月前先係英國大整過屋頂,收咗我行我4.8k鎊,亦係我買層樓15年來唯一一次所謂"大修"

香港我都住過唔同house,亦唔使吓吓2-30萬維修

班英國鬼(個個住house)咁撚窮,吓吓學你講2-30萬早已個個破產
即係點 巴打住flat夾錢維修?
你買1手house咪唔駛整,買間2手返黎,切我都唔信你唔裝修,執一執間唔駛錢咩,唔駛時間等呀
我裝修左成年先住得

apartment就有間放租,煩少勁多野
隨緣吧,反正預左躺平
無份工無安全感
邊個話我買一手
你唔好自己腦內補完
我間嘢有50+年歷史,我15年前買返黎唔代表間屋得15年歷史
同埋你響英國住過幾年?我住過19幾年搬過6次5次住house都係整過一次咁大把(無論係我整或業主整)
其實巴打你唔洗一講買屋要裝修就起哂槓咁嘅

成個英國咁大,一定有bad condition嘅屋,同gd condition嘅屋
你叻仔買到間靚屋,唔代表世界上唔存在差屋

好多人買左間屋番黎都會整下花園,油下油啦
你唔洗整,又唔代表其他人唔需要
理得你幾多年歷史,反正自住就要執
我plan下年去住倫敦(方便搵工),都糾結緊住house定apartment.

apartment:平D,有保安,通常新D乾淨D,少D昆蟲,無酒鬼拍門。
house:成世人未住過,大D,靚D,貓可以放花園玩.

其實倫敦外圍(有地鐵到),月租大約分別幾錢?
我明,你有無主動apply
幾錢budget 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞