英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
我啲同事係 個個都係位自己食
Con 你喺香港問視光師拎咗張度數紙
之後自己喺英國上網訂就得
平過你喺high street 啲鋪頭買
講下請假請病假 好想知
Mark 低左
真係好難理解一個大男人食兩件三文治點飽
鬼佬講alright 打招呼最好係點應對
[其廿一] 清潔用品牌子推介(上)

大家初黎到英國未必認識本地嘅清潔用品。以下係我多年係英國Trial and error 試曬咁多種牌子得出嘅結論,等大家唔駛浪費金錢買啲唔等駛嘅product。以下嘅牌子大部分都可以係超級市場搵到,如果無嘅會標明邊到有得買

廚房
1. 洗碗sponge

Marigold
原因:雖然佢貴過其他牌子唔少,但係佢好耐用,一個頂到其他牌子幾個。加上佢有粗嗰一面係可以用係易潔鑊都唔會整花,連鋼絲scourers 都唔駛買(鋼絲只可以用係不鏽鋼上,易潔鑊係花梗)。

2. 手套(gloves)

Marigold
原因:同佢啲sponge 一樣,雖然貴過其他牌子,但係耐用到一對頂到其他牌子幾對,好耐先會穿。

3. 洗潔精(Washing up liquid)

Fairy liquid (任何一隻味)
原因:去油能力公認最強。我prefer Original 係因為真係無味,唔會影響嘢食嘅味道。基本上佢係Common 到英國人係以Fairy liquid 黎做洗潔精嘅代名詞。

4. 洗碗碟機Tablet(Dishwasher tablet)

Fairy (任何一隻味)
原因:去油能力夠強,洗碗碟機都會好乾淨(雖然我無用過其他牌子)。用法係開一次機用一粒,係個洗碗碟機門上個槽放粒tablet 入去然後冚埋佢,開左機之後個槽會自動打開嗰冚。

5. 洗碗碟機rinse aid(Rinse aid)

Finish(任何一隻味)
原因:英國啲水主要係硬水,用左Rinse aid 之後啲碗碟唔會有水積。你唔駛每次開機都Refill,當部機要Refill 嘅時候就會有盞燈提示你。你下次開機前
係個洗碗碟機門上個槽倒入去然後冚埋佢就得。一枝可以用好耐。

6. 洗碗碟機專用鹽(Dishwasher salt)

Finish
原因:英國啲水主要係硬水,用左Dishwasher salt 可以令啲水變軟,除左啲碗碟乾淨啲重可以防止部機有水垢(limescale)形成,塞住啲去水。同Rinse aid 一樣,部機唔夠Dishwasher salt 會有盞燈提示你。詳情請參考https://www.which.co.uk/reviews/dishwashers/article/dishwasher-salt-and-rinse-aid-explained-aW38b7q5rD0X。

7. 不鏽鋼(stainless steel)清潔劑

Barkeepers Friend Power Cream
原因:去積能力特強。啲不鏽鋼煲嗰底燶左用呢隻嘢加個Cheap sponge 一陣就甩曬,好似新嘅一樣。除左不鏽鋼煲,重可以用係鋅盤或者廁所入面嘅不鏽鋼上面嘅頑固水垢。除左不鏽鋼爐頭之外,我重試過用係焗爐(oven)同電陶爐(ceremic cooktop)上面嘅燶左嘅嘢一樣得。一般嘅surface cleanser 係完全無料到。不過用係爐頭嘅時候記住要等個爐頭凍左先,同埋落左啲Cream 之後可能要搵嘢刮一刮。大家用嘅時候記住帶手套,同埋啲煲用完之後一定要過水過得乾淨。

8. 水煲去水垢(Kettle descaler)

(理論上咩牌子都無分別)
原因:我自己只係用過Wilko 牌,可以去到頑固嘅水垢。不過如果水垢唔太多嘅話其實落半個檸檬煲熱啲水浸佢一晚都已經好work。

廁所
9. 屎坑屎積/浴缸/洗手盤清潔/拖地

(理論上咩牌子都無分別)
原因:又平又勁,好過啲潔廁得之類嘅牌子,浴缸/洗手盤/拖地自己開稀1:49 就得。

[續]
[其廿一] 清潔用品牌子推介(下)

General
10. 一般廚房枱面/廁所清潔劑(Surface cleanser)

滴露 Dettol
原因:夠平又乾淨,又唔駛過水。不過我自己都係習慣過一過水。

11. 一般水垢清潔

Cif Pro Formula Stainless Steel
原因:鋅盤同廁所都用得,唔駛過水,同埋唔駛下下用Barkeepers Friend 咁強勁同咁貴。

12. 抺玻璃

Marigold
原因:一抺就抺走到啲水積,唔駛落抺玻璃水,無限次使用。

13. 通渠水

HG (五金舖/B&Q/Amazon UK 有售)
原因:試過其他牌子係得呢隻有用,廚房廁所水渠都用得。主要係

14. 洗衫波波(washing capsule/pods)

Ariel
原因:Detergent 黎講個人覺得最乾淨係佢。

火酒(Rubbing alcohol/ surgical spirits)

Cunea (Amazon UK 有售)
原因:最平應該就係佢,自己買個噴壺開稀做70% 就得。如果要清潔電子零件就唔駛開稀。
https://www.amazon.co.uk/Rubbing-Alcohol-Isopropyl-Isopropanol-Cleaning/dp/B07DXD9DCM/ref=sr_1_3_sspa?dchild=1&keywords=rubbing%2Balcohol&qid=1629407338&sr=8-3-spons&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEyNDhDNkFEV1pUNDcyJmVuY3J5cHRlZElkPUEwNTQyNjIzM09JOEZQNDNNVlNUNiZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwMzI3OTAwMVpPNjNYTkMySU1IMiZ3aWRnZXROYW1lPXNwX2F0ZiZhY3Rpb249Y2xpY2tSZWRpcmVjdCZkb05vdExvZ0NsaWNrPXRydWU&th=1
------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
以上金剛棒請勿quote ,有咩問請直接留comment
Alright? 返佢轉頭
e.g. Yeah, thanks. You alright?
巴打我Copy 左你呢個comment 落個document ([其十三] 搵工相關問題)
已落Reference
巴打我Copy 左你呢個comment 落個document ([其十三] 搵工相關問題)
已落Reference
屌,上面唔記得改返個Chapter number
我都係咁alright 返對家,但好似有啲老尷
Btw 巴打知唔知BNO visa過英國既人係咪都係用返1257L tax code?
我通常都會答佢: Great! You alright?
加多包細薯片跟住再加支可樂差唔多掛
肥死
點解我公司有一個鐘lunch hour咁唔正常
始終未慣總覺得好似好冇禮貌又彈返同一個問題
依家會diet coke 代替可樂,生果代替薯片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞