英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
呢樣同香港真係好唔一樣
個個都係食三文治 lunch啲餐廳冇乜人
餐餐出街食太貴啦
想請問一下 用bno dependant partner身份去需要如何證明?
投訴佢啦,搞鳩佢
係呀,英國人一向好守時
想問可唔可以出一篇講英國辦公室文化?
食飯可唔可以帶飯盒叮熱?
係自己位食 定要去另一個地方食?
同上司/同事嘅關係通常係點?
都好,雖然我唔係成日係office,但係我可以講下我嘅認知
應該會下下一篇出
點解英國出街食會咁貴

雖然話人工成本高,但香港租金咪仲貴
Sevenseas 我以前英國本土用過,係幾好嘅,我store 玻璃都無爛過
我自己都識人送返香港,都無問題
但係我就未試過係香港運去英國
Sevenseas 佢嘅好處就係好flexible,同埋會包埋啲箱、泡泡紙同膠紙,唔好處就係英國呢邊只會係正門收件同落貨,如果你住唔係地下嘅apartment 佢係唔會幫你搬上去apartment 嘅門口
英國出街食同英國最低工資比其實同香港差唔多啦
無同板車真係仆得街
我以前讀書用Sevenseas 成個宿舍有8 箱到,如果你地移民下下幾十箱真係唔知點搬
唔駛
不過為左方面carry 就拆箱啦
想問吓最近有無人去過lloyds同nationwide building society開戶口會唔會仲要網上/app申請完,去銀行show護照嗰陣問住址證明
香港有啲地區都差唔多價
反而覺得係文化同生活習慣太唔一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞