英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
酒店穩陣啲
等我認真答

英國天氣又差, 人又無禮貌, D野又舊, 人工低, 屋爛街臭 crime rate高

啱一半啦 睇你接唔接受到。

天氣:七八月凍撚到仆街
前幾個禮拜七月未八月頭屋企花園結霜
一係就熱浪三十幾度
冬天就0-5度算係咁
不過全年都冇太陽

凍唔係問題
冇太陽真係好辛苦
以前都話可以去地中海避
依兩年困住咗係英國真係好想死

好掛住美國加拿大冬天都有太陽
反正都係跳上車開暖氣
幾凍都無所謂
同埋Raincouver 冬天暖過英國
係Winterpeg嗰堆先有-30度

British Weather 差就不嬲都係㗎啦,英國人都鍾意自抽
不過七月八月正常都有十幾至廿幾度,花園結霜真係好少。我記得睇BBC News 先講今年Summer 比往年熱。
溫度上其實好睇你住邊到啦,其實只要唔係Scotland 冬天嘅話最低都係負幾度,同埋好少會落雪落到積雪,我啲加拿大friend 就話要成日鏟雪,同埋話凍過英國好撚多
同埋其實Summer 都多太陽嘅
全球越北嘅地方就自然會係冬天越少陽光,Winter depression 呢啲遠離左赤道就無得避

人冇禮貌:大人都話好啲 尤其老人家比較多好禮貌

30歲以下最攞命
越細越賤
英國未來就係靠依班契弟

越細的確係越閪,呢個係真,特別係啲十幾歲嘅chavs
同埋英國人好多會passive aggressive,要學識同佢地打交道
加拿大多左膠同出名nice 就全世界都知

平時行行下街會有啲roadman 係車到大嗌 chink 呀 fuck off之類都算
唔止一次差啲俾班友衝燈撞死
報完警又冇撚用

我係Wales 都試過幾次,England 就無試過啦

武肺之後差咗好多
比街童搞過幾次
屌你話我有肺炎又行埋嚟圍我
無啦啦對住我噴口水
想走又欄住我又用腳踢我
求其打咗其中一條友一拳就跑走咗
不過唔打得或者唔跑得應該俾佢地打死咗

我就無試過啦,不過之前的確有單新加坡人俾人打上左新聞

搭火車又試過兩堆街頭
為咗個位喺火車度打交
腦細胞得個位數

呢啲真係個別事件,我都係無見過
我個美國friend 話英國搭火車同Tube 安全過New York 啲地鐵之類好多,佢話係美國係真係要不停留意身邊嘅人係咪threat
不過如果去啲好rough 嘅城,特別係weekend 晚黑的確會有人係火車上飲酒,多數係玩完返屋企。呢啲其實河水不犯井水,佢地自high 緊唔會搞鳩你

去超市買餸又試過幾個小學雞走過嚟煩我
係英國你只係Others
連Asian都唔係

超市俾心搞都無試過
不過「連Asian 都唔係」呢點幾有趣,亦都錯唔曬
係英國嘅超級市場之類Asian 嗰行主要係印度嘢之類多,華人嘅嘢主要係歸類為Oriental。呢個大概係英國嘅Colonialism 歷史有關

住香港加拿大美國都未試過俾人打劫或者偷嘢
英國種族共融黑白啡一齊聯手打劫我
仲要唔係咩細街
九點鐘Tottenham square 附近無印都可以俾人攞刀打劫
Hit and run太多懶得講

Hit and run 的確好似係唔少
London 同Manchester 治安同Knife crime 一向都係差,呢點都無得駁。同埋要打劫一定係搵華人,因為一定係有錢,呢點全世界都係。
不過治安同美國比,英國一定好過美國。起碼英國唔會周圍都有shooting。我個friend 係美國讀大學嗰時個campus 24 小時有架bomb sqaud車停係到 我唔想第時啲仔女返學要著避彈衣

屋舊都算 殘到仆街睇到眼冤
Tube又係舊到死
又細又熱又舊

呢個真,啲Victoria Era 嘅屋 100 年樓齡好common
Tube 因為一早起好改唔到,所以係好舊同埋啲月台通風好差

政府服務垃圾到死
收垃圾成日收漏幾袋
就咁係街到發酵成個禮拜
仲有飲完酒啲人喺街度屙屎同嘔
成條街都垃圾場咁臭

收垃圾唔同城市有唔同policy,我自己個城隔星期先收一次,係幾難頂
英國人酒品又係好差,一飲完酒disinhibited 就會露出本性 所以千祈千祈唔好住係Pub、球場同埋火車站隔離就係咁解

申請個車牌要我寄正本證件俾佢已經夠on9
屌你用掛號信簽埋名都可以話唔見
等咗足足四個月都冇回音
網上個tracking一樣係awaiting response
打電話冇人覆
Send email冇人理
屌你老母DVLA
美國搞入DMV一日搞得掂比你

無車牌,no comment
英國人做嘢係慢,香港人好難習慣

補領返我嗰張證件又係把鬼火
連證件服務都可以外判
乜鬼嘢都係錢
無啦啦收咗300幾磅就去搞
等咗我三個幾月先俾得返我

多手續費又係真,駁吾刀

車保險又係貴到死
我美國16歲渣BMW
都平過係英國揸架爛鬼Volkswagen
收我成£3000保險一年
又要幾年去做mot

保險係貴,重要係越後生越貴,個牌耐左先會平啲

總括黎講,每個外國國家都有優劣。我嘅加拿大好多都好想返加拿大,但係就未至於覺得英國難頂。我嘅美國friend 就成日想係美國搵夠錢就走佬黎英國退休。我啲香港friend 十個有九個都係習慣香港模式,好多都係英國讀完大學就回流香港,不過呢班全部都係好撚有錢(返去係嗲哋打本做生意嗰啲),咁英國對佢地實係悶㗎。

我覺得黎到英國,要融入就要調節自己嘅步伐同埋調整自己嘅expectation。如果唔打算改變,加拿大的確可能係更加好嘅選擇。特別加拿大啲華人社區好似發展得成熟,你係唐人街嗰頭住你連英文都唔駛點講。美國就睇你有無錢啦,好有錢咪享受囉,無錢嘅睇次醫生都可以睇到你破產,你住埋我嗰份。英國未必係最好嘅地點,但係我敢講對大部份人黎講都一定比香港好,係一線移民國家入面都係比上不足比下有餘。
想穩陣就酒店
我認真回應唔係因為個傻仔,而係想俾其他巴打參考下啫
Even 日本都係㗎,旅行係好好玩,真正住落打工又另一回事
衣食住行每樣都咁奄尖想揀到最好嘅,本身都肯定好有米或者係權貴,咁其實留係香港生活好過啦,移民黎托柒咩
假唔哂試過比班鬼係架車入面對我叫囂
之前係nottingham市中心遇過幾次有癲佬對路人咆哮 同埋好多乞兒會問你拎錢,不過呢樣就度度都有
黎左幾個月 比人叫囂又無試過
覺得白人特別nice 大部份會認你 幫手都熱心d
南亞 黑人 你同佢say hi 成日會唔彩你 都可能關英文唔熟事
市中心咩人都有 係雜d
固定某幾個訓街會問人拎散紙 d 人真係會答佢我無 你應該點點點咁
係香港一大堆支那人 仲無禮貌仲污糟添啦 慣左唔覺者

仲有678月 好天多過落雨好多囉 有太陽行公園好爽有鵝有鹿圍住你行
15-20度 又唔覺快天黑
我試過喺超級市場諗住排隊俾錢,有個黑人女人企咗喺度,我又唔知佢係咪排緊隊,就諗住問佢are you queuing ?點知佢係完全當我冇到,好似乜嘢都聽唔到咁我問咗幾次佢都完全唔應我,結果係佢前面嘅白人女人忍唔住同我講話佢應該係排緊隊
今日喺公園行緊之際,有個印巴仔無啦啦行過黎講咗一大輪野,我以為佢問路,就答佢問I have no idea,點知之後佢就問我can I sit next with you?

我心諗佢做乜鳩之後我話no,即刻擰轉頭走咗,好驚係痴線佬
有好多人英國搵得多過香港
認同白人nice既比率係高好多
我估真係咁岩,之前係Nottingham 一個月已經遇到幾個癲佬之前係london, oxford, Cambridge, reading個感覺好safe, 可能有錢city掛
btw 而家轉左city so far暫未遇到咩怪事
有冇人有老一輩屋企人來左英國? 點樣適應?
我屋企人來左倫敦退休日日生活好苦悶
英文又唔太講/聽得明
人又冇咩興趣 又冇朋友
出街又唔識有咩好行
搞到情緒越來越差
點樣幫佢地揾返啲世藝好?
盡早處理
培養可以indoor做嘅興趣
唔係過多兩三個月仲大鑊
佢地冇咩興趣
除左間唔中煮野
有冇咩意見
要講excuse me 開頭
就咁are you queueing 佢可能以為你質問佢
之前有無養過小動物?
英國啲homeless 無嘢的,唔會搞人
醉酒癲佬就真係要小心,不過佢地其實癲起黎咩人都會搞

英國啱中下等人去,中上等人留香港更好
我都想佢地養
佢地又唔係幾鍾意, 驚污糟
應該係傳教
點解D 人咁care 個天氣

香港成日都落雨, 夏天個種熱連黑人都頂唔順

唔講以為香港天氣好好
咁British weather 閪係上黎係真係可以好閪
佢嗰種閪法係unpredictable,上個鐘明明天晴,下個鐘可以倒水咁倒,倒左十分鐘又天晴返

呢張相係前排 r/casualUK download,因為實在太好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞