英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
this is gay
唔會啦,佢就咁着普通T恤牛仔褲,一個人有少少神情慌張咁
我打漏咗,我有講㗎
寄去你頭幾日住嘅地址囉,做乜要寄去機場
來左兩個星期都收唔到🤘🏻
email永遠無人覆
nhs寄左個免費既俾我
即係點?你個day 2 test最後冇做到?
找工agent自己打俾我
講左一大輪
話send個detail 俾我
然後就沒有然後了
send email去nhs投訴
佢就會叫你上網reg 免費kit🤘🏻
自己買個day 2 kit我當跌咗
算啦其實冇人理你amber list入嚟都仲有人打下比你,green list真係wfc

只係費事俾藉口佢罰你錢
你登記咗GP未?GP應該要見一次醫生,你比返香港打針嘅record 比佢入返應該就得㗎啦
會再有信通知見醫生?
我登記左GP收到confirmation letter有NHS number, 然後隔兩日收到信叫話book打針咋
北半球678月梗係唔會快天黑......
屌人人都講英國冇甲由
黎左差唔多兩個月竟然比我係廚房夜晚開燈果陣見到
Size 好似平時係香港屋企見開果d 1cm 大細

利申 住倫敦
而家COVID應該冇求撚其幫你登記咗就完
英國醫療係咪同香港一樣咁差,做手術排隊排到傻?
當地人多唔多人買醫保?thanks
[其廿二] 英國辦公室文化

基於個人原因,其實我都好少留係辦公室。不過以下係我知道嘅英國辦公室文化,如果大家有唔同嘅睇法或者經驗歡迎係連登留言補充。

一。英國嘅同事關係話親密又唔算親密,話疏離又唔算疏離。我見過friend 過打band 嘅又有,搞小圈子杯新人嘅又有,所以其實都好睇彩數。不過整體嘅環境感覺上無香港咁惡性競爭

二。香港人入到去英國嘅辦公室要做好心理準備難融入。講真,大家係香港office 黎左個鬼佬/鬼婆同事,都唔會夠膽主動approach 佢啦。更何況香港人差勁都識Hello how are you 幾句雞腸,英國人係100% 唔識廣東話。新入職嘅時候係自我介紹嘅黃金機會,只要你肯講啲英國佬都唔會唔so 你。但係一過左頭個幾日,大家就會越黎越老尷,到時要融入就會越黎越難。如果你係大城市返工,對方都可能有其他華人同事,如果係細城市嘅話你有可能係佢第一個華人同事,所以請大家主動出擊去break the ice!
啲鬼佬自我介紹有時會圍埋一齊輪流自我介紹,有啲會加個短短嘅ice breaker,例如要每個人講自己最鍾意嘅電影、最想去旅行嘅地方之類,呢啲用一兩句簡短回答就得,同人地問你how are you 一樣千祈唔好長篇大論咁回覆人

三。食Lunch 方面,英國人大部分都係自己pack lunch,一返到office 就去茶水間放入雪櫃,Lunch 再叮黎食。少部分人會出去買外賣或者去超市買meal deals (三文治+薯片/生果+樽裝飲品),真係搵餐廳坐低食嘅好少。我見嘅大部分office 都係去茶水間食,食完就坐係到吹水玩電話,坐到開工先慢慢返位。

四。英國人好撚鍾意飲茶/咖啡。佢地嘅tea 其實即係我地嘅奶茶。通常一個人去茶水間沖杯嘢拎返位飲,多數都會禮貌上問埋附近同事或者上司駛唔駛沖埋佢地嗰份。如果關係疏嘅或者係同level 就多數話唔駛或者自己黎,如果係高級啲或者熟嘅就有機會真係順便叫你沖埋。如果對方想你沖埋,就記住問埋對方要幾多奶同糖。Office 嘅雪櫃多數有無限量嘅奶,櫥櫃會有無限量嘅tea bag/coffee 同佢地嘅decaff 版,初入職時記住問下點夾錢。順帶一提,英國人嘅tea bag 係單次沖,沖完就會扔,唔會長期浸住個茶包。唔少人眼中嘅靚茶係要Strong and milky。Strong and milky 嘅茶係指個茶沖得濃(少啲水同茶包浸得耐)再加多啲奶,沖法係先放茶包入隻杯再加滾水,浸完之後用teaspoon 扔走個茶包落垃圾筒,然後再加糖同奶攪混。糖罐入面多數已經有另一隻teaspoon,一杯茶一teaspoon 糖多數就夠。

五。鬼佬放左工有時會一齊食飯或者落pub 飲杯嘢,係英國係正常社交黎,唔係香港嗰啲食仔食女嘅pub。佢地有時重會有pub quiz。Pub quiz 係有個主持負責問啲好似百萬富翁咁嘅問題,然後每張枱就分做一隊,搵張紙一齊寫低答案,最後再一齊對答案。呢啲只係娛樂性質,多數係無獎問答遊戲,唔識答都無所謂,唔好偷用手機google 出cheat 咁認真

六。英國人返工一定要準時,放工都會好準時,我好少見人會OT。佢地五點收工就真係五點停,即刻執嘢走,好少好似香港咁鬥OT。當然可能其他工種會唔同啦,最少我見到嘅就好少呢個情況出現

七。英國啲office 嘅IT 設備同infrastructure 多數好舊同好慢,同埋英國人人均嘅IT 水平係好低,講緊開Projector 都有困難嗰種,大家請有定心理準備做埋IT support

八。英國法例上請假頭一個星期係唔駛病假紙(self certification),只要同老細單聲就得。長過一個星期嘅就要睇GP R 病假紙。如果因為各種原因(例如受傷、疾病、大肚等)要拎輕工/病假紙(fit note)都係睇GP 拎。詳細請睇https://www.gov.uk/government/publications/the-fit-note-a-guide-for-patients-and-employees/the-fit-note-guidance-for-patients-and-employees

暫時諗到嘅就得咁多,有咩要補充嘅會再更新
------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
以上金剛棒請勿quote ,有咩問請直接留comment
Google document 有詳細講解英國醫師
London Manchester 呢啲的確可能有
無回音就打電話問
英國住宅基本上係無冷氣
買埋chromecast 或者整部smart TV 俾佢地啦,我屋企人依家日日睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞