英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
有,得interview始終無offer
同感
咁都幾好,我都係剛放上去就有公司搵我
我要不斷send 刷存在感,隔山搵中
巴打你做邊行呀?
金融又有d法律,專業又唔係因為無牌
Compliance / governance?
都唔係,行頭窄免自爆
搵工去倫敦啱架喇,好多人搵工貪平去二三線(sor,伯明,曼都係二三線,英國得倫敦係一線),你見d黑人(工作年齡)都係去倫敦,冇死錯人,反而唔明有d退休港人去倫敦托咩,退休當然住鎮仔平,香港d選擇完全mismatch哂

養貓放後園=放養,佢會周圍爬出埋街的(冇話唔得,你唔介意放養就得,我就養開純種室內)

不過倫敦住apartment我又覺得冇問題
三房house or appartment近鐵,唔知價。二至三萬都負擔到.
Leeds 同Glasgow 點睇?
都唔錯嘅

但唔好諗住發圍

發圍就要去倫敦,雖然都唔到你發
當然有人好彩有人唔好彩,亦有人眼力好又有人傻更更

所以我咪講緊整體而言囉,大部份英國都係住house架啦,如果吓吓學佢講2-30萬邊有可能先,尤其英國人咁閪窮

我咁大反應係因為成日有人將香港嗰套套落英國度,自己響香港柒開又未住過house就亂鳩咁幻想一套世界觀,去到英國仲懞撚性性仲教人呢樣嗰樣(大部份youtube移民kol都係咁),英國人不吃這一套
想問下樓主Cif Pro Formula Stainless Steel 係咪改左名?

搵極超市都搵唔到
區區個2-30萬裝修就瓜瓜叫,香港你裝公屋就得
個frd剷左間house再起過都係駛3百幾萬
講到house住唔到人

一定要住apartment 笑死
仲要有3個暗中負評唔敢正面反駁

真係垃圾到一個位,留返響香港獻世咪柒出英國啦屌
冇錢呀 我淨係帶咗3萬港紙移民
唔怕遠都係一個選擇嘅

搵工時耐唔耐interview一次還可,但有offer最好住返倫敦地鐵到的地方,雖然住遠啲火車票都有月費票賣
樓上有咩好嘈交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞