英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
想問吓最近有無人去過lloyds同nationwide building society開戶口會唔會仲要網上/app申請完,去銀行show護照嗰陣問住址證明

可否順風車問埋
我想問花旗嵾可唔可以入到境?
剛剛老婆申請咗 classic account (普通)佢會要你用手機影passport 同自拍做證明。完全 remote,唔使去銀行。但係如果申請啲account 特別啲 (例如 under 19) 可能要。
Thx,佢之後會直接寄card同pin畀你地嗎
Lloyds 上網/手機開完戶口會俾reference no.
你可以去分行提供passport 或者 可以用手機自拍同影passport
唔洗俾住址證明
驗完身分就會出信去你地址俾activation code
再過幾日俾埋debit card
補充少少我整左Club Lloyds 都唔洗住址證明
貪佢張卡有cashback
係香港用緊monzo,平時用paywave比唔收charge,ATM拎cash就每個月有免費嘅allowance

睇清楚cash allowance同card limit夠唔夠你日常生活用先

我試過要一次過比高過card limit嘅數,聯絡佢CS都好快有回應同做到野,暫時用得幾開心
唔洗...就咁填返啲數字已經訂倒
3年之後先運的話, 報稅都報死你
係咩, 嗰D Cashback 都未用過, 有時都係用Topcashback
Topcsahback 又點用咁
Online shopping 前去Topcashback search 下有冇喳
留名
其實水洗唔洗落filter
定直接樽裝水 又或者tap water都okay?
以我理解,TOR1可以好籠統咁寫,冇TOR1應該是要逐item咁寫,就算唔收稅都煩死你
推一推睇下有冇其他巴打識答
因為我見payslip 係0T, 稅好甘
但諗緊係咪要等有NI number先聯絡得HMRC改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞