英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
我老婆英國考咗5次
我就香港考咗1次
當然自認醒過佢好多
考5次大約用左幾多錢
我自問都係廢柴
thanks
幾千鎊掛

都好十幾年前既事囉
上網睇英國應該同香港一樣,如果需要轉小路/交匯處(Accessing side roads/junctions)嘅話踩雙白同巴士線都係豁免:
https://birmingham.cmis.uk.com/Birmingham/Document.ashx?czJKcaeAi5tUFL1DTL2UE4zNRBcoShgo=yCEEjSrNXzMZIgbkTSvaiT3W01jsIWmejRMzkoBg9cDdxXwntMIe%2Fg%3D%3D&rUzwRPf%2BZ3zd4E7Ikn8Lyw%3D%3D=pwRE6AGJFLDNlh225F5QMaQWCtPHwdhUfCZ%2FLUQzgA2uL5jNRG4jdQ%3D%3D&mCTIbCubS

至於巴士線同普通行車線最明顯分別就係實粗白線同如樓主所言有BUS LANE字樣。通常BUS LANE前幾十米會有樓主post出黎嘅牌提你前面有巴士線

雖然轉小路/交匯處行巴士線有豁免,但都有限制距離。上網睇到話行走巴士線距離只能少於20米大約4部車嘅長度甚至更少,視乎巴士線長度而定:
http://forums.pepipoo.com/index.php?showtopic=96116

用返巴打油站個例子,就係喺油站前20米/4部車嘅距離內入巴士線就算無犯法。當然最好就係去到油站入口先直接cut入去啦

如果佢放假就真係咁,外國人放假真係放假唔理你
又唔係urgent野,Backup果個都唔會理你
真係好hi遠
隻腳唔累咩
停咗一次食咗個quick lunch

但揸完真係彷如隔世

我又柒,香港揸開短途,唔多識用必殺技cruise control所以唔敢亂試
之前睇過下yt 講cruise 點用
琴日係m4 想試下cruise 點知隻腳一鬆油門就縮油
但明明cruise 燈著左
最後都係自己踩油算
Con 應該無限制掛,我好多年無帶過con
不過講真,Con 呢啲消耗品你帶得幾多。同埋我都識唔少人係英國配,所以你不如黎到試下係Specsavers 配好過啦
無養寵物,不過英國領養好common
動物上門好common,我屋企有大量自來貓,有時重會有狐狸同埋箭豬
英國人習慣放養貓,所以你係街見到嘅貓其實大部分都有人養
流浪狗我真係無見過,英國人好鍾意狗,所以應該唔會有人棄養狗。之前武肺開始嗰陣直頭有人偷人地啲狗黎賣
唔洗鏟屎都有貓貓上門
最多買定少少寵物零食,齋玩唔洗養~

英國養寵物唔洗入晶片?咁咪好易唔見
我成日餵佢地,有幾隻好friend 任摸唔嬲
佢地應該全部都有入晶片嘅
英國人返工係咪唔食lunch
會呀,點會唔會
一係自己packed lunch 一係去超市買meal deal 三文治,好少會出餐廳食
我領養過

之前要做家訪,睇吓你有冇食貓狗的傾向(講笑啫)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞