英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
除非要去歐洲嗰邊出trip 啦,本土嘅工我估應該無咩幫助。
[二。一] 英國生活文化

一。英國常用嘅單位:
容量
- Pints:1 pint = 568 mL,主要用係啤酒同牛奶

距離
- Inches: 1 in = 1" = 2.54 cm
- Feet: 1 foot = 1ft = 12 inches
- Yards: 1 yard = 1 yd = 3 ft = 0.91 m,老一輩先用
- Miles, miles per hour:1 mile = 1.6 km = 5280 ft
- (5280 ft = 1760 yd = 1 mile)

重量
- Pounds (lbs):1 kg = 2.2 lbs
- Stones:1 stone = 14 lbs ,老人輩先用,主要用係體重

1 Pint

二。英國嘅日子格式同香港一樣,都係dd/mm/yyyy。

三。英國人好撚鍾意狗。鍾意狗嘅英國人好多都唔鍾意貓,鍾意貓嘅人就多數都會鍾意狗。同埋英國領養貓狗好common。

四。英國人習慣放養貓,所以你係街見到嘅貓其實大部分都有人養。可能英國人真係太鍾意狗,我真係咁耐都無見過流浪狗,英國應該唔會有人棄養狗。之前武肺開始嗰陣直頭有人偷人地啲狗黎賣

五。英國政治主要有兩大黨,分別係保守黨 Conservative (簡稱Tories)同埋工黨Labour。除左兩大黨,重有啲其他細黨包括Liberal Democrats (Lib dem) 同埋Green Party(環保撚)。以前有個Brexit Party,依家改左名叫Reform UK。Scotland 我記得好似有個大黨叫Scottish National Party,專係搞蘇格蘭獨立嘅。係英國,撐Tories 嘅多數都係中產到有錢嘅中年人,撐Labour 嘅就多數係後生仔。

六。我記得當初黎英國嘅時候係無咩英國人會著羽絨,著親都好似係異類咁。但係近年好多鬼佬都會著羽絨,所以大家唔駛怕柒,凍就著啦。不過英國因為室內有暖氣,所以冬天正確嘅著衫方法係入面著件薄身衫,出面著件防水嘅羽絨(擋雨同雪),入到室內就除褸。

七。英國人嗜酒如命,自大學開始就會成日落club 玩。但係因為Club 入面買酒好貴,所以佢地會落club 前係宿舍pre-drink,飲到醉先call 車去club。好多英國人飲酒飲到個肝有事,同埋係急症室每晚都一定有人酒精中毒入廠。英國人平時好好禮貌,但係全部都好差酒品,一醉左disinhibited 就會判若兩人,打交隨街痾尿叫囂樣樣齊。所以住係英國千祈唔可以住係Pub、球場同埋火車站隔離

八。英國人好撚鍾意飲茶/咖啡。佢地嘅tea 其實即係我地嘅奶茶。英國人嘅tea bag 係單次沖,沖完就會扔,唔會長期浸住個茶包。唔少人眼中嘅一杯靚茶係要Strong and milky。Strong and milky 嘅茶係指個茶底沖得濃(少啲水同茶包浸得耐)再加多啲奶,沖法係先放茶包入隻杯再加滾水,浸完之後用teaspoon 扔走個茶包落垃圾筒,然後再加糖同奶攪混。糖罐入面多數已經有另一隻teaspoon,一杯茶一teaspoon 糖多數就夠。

九。除左酒同tea,英國人重好鍾意食甜嘢。佢地嘅甜係真係好撚甜嗰種,例如milk chocolate 、brownies、fudge 同caramel/salted caramel 味嘅任何嘢。Rowntree’s 同Terry's 就係英國兩間著名嘅confectionery 牌子。根據Google,俾Nestlé 收構左嘅Rowntree’s 仍然係York 設廠,而Terry's 嘅發源地都係York。相傳係York 嘅市中心係聞到Rowntree’s 工廠傳黎嘅朱古力味。Rowntree’s 嘅能得利橡皮糖應該無香港人無食過,而Terry's 嘅Chocolate Orange 係唔少英國人嘅最愛(個人認為好重藥水味,狗也不屌)。英國啲蛋糕又係甜到仆街,當中嘅俵俵者應該係傳統上小朋友生日成日食嘅Caterpillar cakes。根據Google,Caterpillar cakes 係英國M&S 係九十年代推出嘅蛋糕,佢表面嗰層coating 係甜到乸喉,甜過成羹糖直接啪入口。所以如果有咩情況下要送禮,去M&S 買盒朱古力係最穏陣

M&S 平價送禮首選

Terry’s Chocolate Orange

Rowntree's Fruit Pastilles

Caterpillar cakes
------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
此金剛棒請勿quote/回覆 ,有咩問請直接留comment
巴打我Copy 左你呢個comment 落個document (Miscellaneous)
已落Reference
我之前飛英國, BA check-in無print任何野
就咁拎部手機俾佢睇passenger locator form + Covid negative report
無任何問題
樓主
我喺香港未讀完U就嚟咗
英文又唔係話十分好 叫普通對答無問題
所以喺learn direct報咗個veterinary nursing assistant online course讀
唔知係咪都係垃圾
讀完呢啲廢course會唔會都搵唔返相關行業嘅工作
以前東歐佬5鎊一次

香港反而要$150
法文好D,但都冇乜用

西文旅遊就有用
Great. Got my quote. It is more expensive than my 2nd hand car. But at least have an insurance.
Hong Kong international driving license.

Just want to find an automatic and ev is cheapest to get and afford.
想問吓有冇uk手足聽過 city and guilds
喺UK係咪有公信力?
http://www.hk-baker.com/index_topic.php?did=282015&didpath=/151130/282015
但咁會compromise個3digit code 的安全設計
用revolut 要係app confirm 條數真正先過到數
而家仲係。
Yes you can. Just fill in international license. If your license year is long enough or/and with NCB (e.g. 15 yrs +), you may get a cheaper insurance quote. You may budget £700 to 1200 for annual insurance rate.
想問下喺Rightmove 或者 zoopla到有冇方法睇得出嗰啲盤係唔係ex/council house ?
原來放cv 上indeed好快有反應,約左第一次phone interview
唔熟呢範,但係上網BBC 話個learn direct 唔多掂喎
有無諗過搵啲Health care assistant 或者直頭nursing 嗰啲嘢讀呀,嗰啲實搵到工
ex-Council House 應該會平過市價
Council House 即係公屋
加油
講漏咗係問租盤
但應該都一樣?
我就係想盡量避開 感覺上治安爭少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞