英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
係,London Manchester 真係盡量避免
上facebook 搵下有無你個城市嘅HK group 啦
認真我都唔係太識搵工,無咩嘢可以分享
CV 就一樣要簡潔。不過cover letter 同personal statement 之類的確唔可以馬虎,錯grammar 都會俾人覺得你唔認真,無誠意。
如果無信心嘅就一定要搵人proofread
你人係香港定英國?
之前仲係香港有d head hunt 真係會因為你仲係香港而唔理你or hea 你
如果未拎到NI 係咪唔可以番工
呢條問題已經loop咗好撚多次

Google document 有寫
唔好意思一次過睇緊太多資訊個腦有啲攰,係我太懶淨係睇左搵屋個part,多謝你解答
唔駛咁嚴重,chill
係英國, 話轉頭SEND EMAIL俾我
仲問多次EMAIL
邊間?不妨開名
計劃緊2年左右
請教下 老婆唔揸車 係咪London 最好
心目中排名
1 London
2 Birmingham
3 Manchester
4 Leeds

有無推介

如果賣樓走 應該有 2-3球HKD cash
HSBC HK to UK 係咪最方便?

網上租樓先 跟住 ship 傢俬走左先?

利申 考左UK 牌 工程撚
有無近期搭BA過英國嘅巴打
想問下機場寄行李要排幾耐左右?
因為聽人講好似都要排好耐
denta labs
5點左右排應該可以第一排
hand carry好嚴格,一定要放得入佢個金屬格
平時去旅行嗰啲相機袋都過唔到
今日買左盒Wilko 嘅descaler

Before

After

Before

起緊化學反應,凍水都係咁出煙

After
我覺得幫佢地搵返差唔多年紀朋友,係london一定有好多family黎左。遲d老豆老母黎都需要朋友
正 試下先 係咪因為hard water搞到咁
水煲等煮食用具,最好用檸檬。
切開幾舊掟落去,加水再煲滾,咁就甩晒。
無化學成份仲有陣檸檬春。
同埋,Market 賣既檸檬,1pound 1 bowl 有好多隻。
宜家網購好方便, 超市可以今日落單聽日送貨, 所以唔使擔心出去買嘢的問題

2-3球用Transferwise / IB / Citi 乜都得啦, 我覺得都係差唔多

租樓買樓我都建議親身去感受下個社區先做決定, 租樓預要搞一至兩個月
放心傢俬有排都唔會到

工程係英國唔憂冇嘢做, 我識日誇張到落機一個月內揾到
UK牌唔知你邊行邊個牌, 如果係IET的, 冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞