英國移民生活雜談/攻略/你問我盡答 (內含資料整合) (4)

1001 回覆
71 Like 2 Dislike
棍問下有冇人玩working hoilday成功續到期
變T2
咁就好啦一落地就出去睇波

最衰無啦啦買咗TK機票 搞到要去德國西班牙嗰啲hea 10日先入得uk
土耳其 西班牙...

加油繼續唔好帶眼
西班牙唔係amber list咩
打左針amber list同green list 的國家我冇記錯入境限制差唔多
但係首先祖國唔認你張針紙
唔係呀嗎
又要改個行程
果位巴打真係好正
一個去程已經咁多野睇錯甩漏
要加油
唔緊要啦咁唯有喺德國啦 germany都係green list

當買個教訓
德國/葡萄牙啦,但你都要睇下呢兩度比唔比你入
係,我#502都post過,啲弱智負評完又講唔出邊度有問題

After you arrive in England you must take a COVID-19 test on or before day 2.

This applies if you’re fully vaccinated under either:

the UK vaccination programme
the UK vaccine programme overseas
an approved vaccination programme in Europe or the USA - not all are recognised in England
我到步先開
Monzo開唔到,佢唔知做乜reject我
暫時開左Revolut、Lloyds (用酒店地址)
開左戶口之後網上轉錢過黎
記得要keep香港number以防轉帳要收sms驗證
我用3國際萬能卡$90
都幾唔方便,又無得四圍去玩
不過都重生活到嘅
唔算
超市online 叫夠40 鎊有 delivery
出入靠巴士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞