一人N個身邊見過最肉酸嘅cheap精行為

1001 回覆
3165 Like 28 Dislike
懶係fd咁,無恥到呢個地步,唔講啲人以為我差佢錢
係round down果班人cheap d
舊公司老闆
開到大單有佣金要請全公司食飯(包括老闆)
幫公司淘寶訂卡片, 搭單集運卡片套 自己用 要夾番運費比佢。
番公司無水機 ,買水要自己比錢。
成班frd去party room玩
就嚟完嘅時候有個frd 見仲有啲酒水淨低 就話你地都唔飲架啦就拎咗返屋企
你應該一嚟就詳細d講件事啦
d details skip晒
就咁睇你第一個留言好難唔覺得係你問題
細個同呀媽去大家樂都係咁
去酒店會拎曬啲茶包,咖啡capsule,沖涼液,仲會扮用曬叫佢拎多幾個嚟。

呢個cheap精就係我
話明淨低 唔攞走都係嘥
呢個我覺得唔算cheap喎
你就係A?
慣咗手勢,咁小弟剷晒啲emoji la

今次個case唔係朋友純粹萍水相逢,純粹分享

話說前年去倫敦嘅時候住響Renaissance酒店, 由於時差同埋嗰日本身要出車去Bristol玩, 所以一早就起咗身落樓下食自助早餐

食食吓嘢無啦啦有兩個香港家庭坐喺我隔離枱
然後突然間嗰兩個大約40歲港媽走埋嚟用廣東話叫我幫佢哋兩個家庭影全家福, 咁我咪幫佢哋求其影兩張相囉

跟住可能佢哋見到我一個人而枱面有車匙, 又咁啱聽到我同個friend whatsap話會陣間出發去Bristol, 咁佢哋竟然打蛇隨棍上話反正我去Bristol都係行M4, 可唔可以順路兜佢哋其中一個家庭去溫莎Legoland
以便佢哋部份人可以唔使搭702或者Uber , 慳返啲車錢或者一㗎Uber

屌, 三唔識七, 我當然唔睬佢啦

之後兩個港媽同埋老公仔女就開始攞嘢食
跟住好奇怪地我見呢兩對父母拎嘢拎得好密, 每人每次每碟嘢上面都係打爆而且全部同一樣嘢(例如全碟都係腸仔)
我見佢哋都分工合作咁, 不斷出去攞嘢食
腸仔拎咗兩三轉, 每一轉大約有10幾條腸仔;炒蛋又攞咗一兩碟, 然後又攞咗一疊煙肉, 跟住又拎咗兩轉薯餅,每次估計都有七八塊, 之後用食Cereal個d碗拎咗幾碗茄汁豆同蘑菇返嚟
跟住再搵龐氏密實袋裝咗十個八個牛角包走

之後就勁啦, 兩對父母都響佢哋嘅North face背囊拎啲微波爐盒出嚟,仲要全部都係Tupperware微波爐盒, 然後施施然咁張單啱啱嘅戰利品到入微波爐盒裏面, 然後再好似砌積木咁放返齊入去背囊入邊

由於佢哋坐角落頭, 所以冇比職員發現佢哋打包過程

我都明白歐洲出去食嘢貴, 自助餐打少少包都可以理解
但我目測嗰度總共裝左at least 10個微波爐盒, 真心癲
仲有打包嘅薯餅應該好難食

同埋去得歐洲玩要住得五星級酒店就唔好慳呢啲錢啦
留名跟進先
人身攻擊?乜出生大陸好影衰你咩阿姐?
上到車係咁講係威係勢咁
隔離啲鄉音呀叔都笑鳩你
最憎呢啲嘅阿姐
仲要以為自己好撚醒
一齊食飯 叫咗幾個小菜 佢話嗰個小菜佢冇食過 所以夾錢嘅時候唔好除佢嗰份
媽媽好波
有時呢啲說話大人講唔出口,咁就小朋友講啦
最緊要就係父母無阻住小朋友發揮
棷林閣lunch錢都俾唔起
窮過中學雞
同你一樣
不過係麵包舖買三送一
個cheap西話要食送嗰個包
真心
後期有新同事s入職
仲讚緊公司
試過有人食咗誠實豆沙包話「正常公司」係點
班seafood既沖突又唔信咁
可能三個男人
你哋同事間好有愛咁
呢啲咪正常 都叫還左人情 人地又買到聲名
人地好彩囉~你自己識走
KOL Ig表面整到好靚好光鮮 其實d衫全部zara H&M 穿完就refund
最型係你阿媽冇阻止
不過你舅父面皮幾呎厚, 都唔介意架啦, 反正樓又到佢手
話你啲咩
btw畀隧道錢真心應該你畀
但似係你唔想搭佢哋焗你上車等你畀隧道錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞