一人N個身邊見過最肉酸嘅cheap精行為

1001 回覆
3165 Like 28 Dislike
返工帶白飯去夾人地d餸
呢條友已經上昇到另一個境界
恭喜曬
講多少少點promote, 睇字面似你想R人個袋多d
好撚基本 拎幾盒肥牛加送
正常人都做唔出黎啦丫化
仲衰撚過酒店偷日用品
佢人生本來都尷尬乞衣開
仲有幾個經典。。
輕輕講前設先,全組人做成年老細都無請過食飯,一係就中午lunch set先請(食得個一個鐘,仲要係出公司數)

有次突然話夜晚一齊去食飯,已經feel到有伏,有幾個剛入職唔好意思推,點知個晚餐廳無book,仲要ot,最後9點幾10點,得返d好貴好貴既餐廳

因為太夜,全枱幾個人叫左幾碗粥,魚生小食咁,點知個日有老細既朋友痴餐,佢地好嗨叫左幾支清酒 同事們就食住碗粥望住老細飲清酒

高級日本餐廳叫清酒埋單4000幾,除開每人要俾8百幾9百,堆酒佔左張單既3分2

呢個時候,一個正常有d職場禮儀既老細,點都會開口請左去 但呢個乞衣無!佢話自己當時無講清楚,無話請大家食飯 然後私下逐個逐個同新同事要返飯錢仲話你地俾一半就得,俾返400蚊就ok啦,追左個半月
「即係幫佢俾埋呢200」

好似唔係淨係條友俾
佢話係(所有?)同事一齊夾錢
黐車就黐車啦

順乜撚野風,快遞啊?講到懶好聽咁
On99揼埋一邊叫佢再拎過第二件
佢應該無為意係有人專登咁做
人地都話請
你又send咗payme佢唔收
明顯就唔係你cheap啦
痴撚線
唔識計數仲話人CHEAP
即係本身分9份變咗分10份
本身被farewell唔洗夾都要夾返
如果5個食飯
拎張全單8折
當自己俾左呢?
一半錢無咩問題,要自己都玩少兩日先啱? 定自己俾2日全費先啱?

收係道理, 唔收係人情

利申: 如果我早走,我會主動俾
酒店錢夾返好正常
係你有事要走先 本身都book好晒酒店
以前屋企樓下啲嬸嬸仲叫我地唔洗收埋 可以放啲野出嚟慢慢食
(不過佢見我地本身都加好多野食)
話只要係嗰度冇得食既野 就冇問題
之前同三個frd去旅行
有袋錢係大家夾份出嘅
唔洗每次食飯都除返開逐個俾咁麻煩
有次食完餐飯 有兩個frd A同B唔夠喉要再食
我同C就講明夠 要買就自己俾錢
點知A勁厚面皮咁扮聽唔到 問我攞我哋夾份出嘅錢
見係朋友最尾都係俾咗
買完咁我同C諗住食幾啖
然後A同我講:你又話唔食嘅
我屌 出完錢唔係唔撚食得啊

去到最尾A冇錢食飯問我借錢
返到香港嗰陣我同佢講餐飯未計錢
A竟然話我爭佢幾蚊冇還
佢話不過唔緊要啦 呢幾蚊雞佢唔諗住計
然後就冇還返啲飯錢
點解可以咁厚面皮
梗係條女同我3P 當比房錢
條仔就落樓下大堂等
當身邊d人係工具人。
叫a君去排sushiro 但for 自己同b,c,d君食。
或者自己本身話請a君食sushiro ,埋單果陣就同侍應講分單。
其實佢只係想唔排隊食sushiro
同埋叫人上網幫自己抽正價3080 (果陣出面得炒價)
送餐哥哥有無得益? 會唔會變咗送幾單, 反而收入多咗?
老闆 我碗粥一百蚊 岩岩pay左你
1. 有個同事每逢見有人拎手信食物返嚟,只要個包裝好似好少少,都會掃一堆收埋喺自己,如果唔係個別包裝,就拎埋鐵盒仔出嚟「入貨」

2. 公司某年新年突然cut咗開年/團年飯,然後老細拎個到會嗰啲錫紙兜裝咗凍哂嘅冬菇同金蠔,叫哂人去會議室,每人牙籤吉粒當係食咗餐,碟都無隻啲汁喺度滴。唔知前世未食過,定擦鞋,班高層同old seafood 仲狂話對員工幾好,請大家食好嘢,多謝老細前多謝老細後,祝賀奉承完一大輪先有得食,食完粒菇仲要繼續喺度讚,差在未跪安,cls
D師奶 阿婆 最撚厚面皮 又撚假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞