婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
其實總有人唔介意 同埋可以同對方屋企人相處得好好
但如果人地講到出聲話唔想
逼佢地一齊住只係攞黎搞
勸樓主放棄
每個人老母女朋友性格都唔同, 人地得唔代表樓主得

佢條女咁堅決話唔想, 都無乜選擇

一係同老母講住近啲得唔得, 一係分手搵過另一個
有啲仲話有人煮埋飯做埋家務好正
好心咁大個人就學下獨立啦
底褲都仲要老母洗
所以咪要放棄一齊住
其中一個唔想都好難搞
你老母好慘,後生時驚你呢樣果樣,又照顧你起居飲食,好啦,老左就唔理佢,對於我來講,唔一齊住=少好多時間睇佢=唔多理

你老母十月懷胎生你,換屎片尿片又日日無教好訓,驚你病驚你長唔大

一定要跟老母住,老母仲有幾多年?唔趁佢仲在生,好好孝順,無左你肯撚定後悔

如果父母齊存,搬出去都可以,因為仲有老豆睇住,單親真係要好好孝順認真
同你老婆分開住咪得
星期六先去酒店短聚
係,到老母百年歸老,你就發現自己無人無物成世人得個老母
明明自己有頭家
乜都睇個老母頭 叫個老婆情何以堪
孝順好多方法 多啲返去食飯
放假陪下個老母出街
但有啲人就係屋企照顧周到 離唔開
唔係話可以解決矛盾,只係唔使日見夜見,大家都會輕鬆好多,始終女人結婚想有頭自己嘅住家,同奶奶一齊住就預左你唔會有一個真正屬於自己嘅屋企
夠膽講99%女人都唔想同奶奶住, 除非間屋大到可以兩邊獨立廚房廁所

樓主無錢就唯有單身陪老母一齊住過世
其實樓主個case好易搞,每個月返娘家住一星期,唔同住有時間就video call下,最緊要被老母知道唔係扔低佢,我就係咁處理
連登仔自己老母衰,唔俾其他人老母好
一定
係一定出事

隔離屋都勉強
各樣觀念都唔同
住近啲, 儘量每日收工返去見下老母仲好
如果你今鋪都忍到

下次條女就會叫你唔好俾/減少家用俾屋企

反正你都唔係同阿媽住
咪係 有幾仆街呀
個男既如果以孝順黎逼個女仔一齊住
都無諗過個女仔係完全唔想 個女仔心入面都唔會鍾意佢阿媽啦 同埋一齊住實好多磨擦
如果係咁
有咩爭執個群腳仔又實會企係老母個邊啦
講句: 我老母咁辛苦寡母婆湊大我 你就下佢
幾委屈個女仔都係一早分手算
係咪未搬過出嚟住先會講得出呢句野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞