婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
真係要住到咁近? 結咗婚仲要食媽媽奶??
你有幾多個老婆?
寡母仲要獨仔,死症,
啲女唔好扮偉大中埋去
佢地2個肯我都唔肯啦講真
最怕就係你呢啲試都未試過但就出黎指指點點既人
我話你聽啦啲奶奶同住之前係一個樣
同住之後完撚全係另一個人黎架
(當然新袍都會係)
係老公可以同到外母住係另一件事黎
性質完全唔同

除左新袍
其實你地有無諗過如果出現啲拗撬
你地老母都會好唔開心過得好唔愉快

奶奶新袍相見好同住難呢啲直頭係百年民間智慧啦
點解你地啲人咁天真以為你地可以打破宿命

利申:曾經都天真過但炒撚曬車
我都覺好對佢唔住, 而家買左樓花差唔多入伙, 叫做比住希望老婆先, 頂多幾個月. 不過當初係話投資問老母借左幾十萬買既所以到時候收樓唔知點算
笑左
咩老母得一個真係on99
你有老母條女冇老母
咁咪試下4大長老一齊住囉咁孝順
大把人鍾意比人服侍
我老母都無管我咁多
嫁左俾個男人又送多個老母
日日煩住曬 又偷偷地同自己個仔督背脊
俾面你個仔我先吞聲忍氣,點知俾個機會你得寸進尺
真係做女好過嫁人

何處是吾家
咁你仆街了
到時你老母話有份比首期
層樓佢有份
到時窗簾用咩色都要揸主意
香港地特別多裙腳仔愚孝撚
就算你媽同你女朋友超級無敵性格好,同住都係害咗你女朋友

唔係話你女朋友唔好/你媽唔好
同長輩同住就一定好多野煩

你要好好說服媽,出去住對大家嘅好處係咩,唔係話出去住=拋棄
將心比心 你同佢老母住會點
咁我都係就我單親而又同媽咪老公一齊住既情況下比d意見啫

我剩係覺得樓主會係超難做
一係佢係男先啦 要女朋友同住一齊難d 好似我咁就易好多
二黎唔係媽唔媽寶 而係佢自己都話同媽咪感情幾好 而家佢就好似要2揀1 要老婆唔要老母咁
好似要佢媽咪孤獨自己住 佢又過唔到自己個關

Btw 如果我從來無單親過 要我揀 我都會同老公講我唔想同奶奶住
我媽都係一直想同我住,最後揀左買佢格離,五分鐘路程

你係連登問有撚用咩明知班仆街無屋企人

Btw你依個女朋友真係結婚先算,一陣結唔成,自己又搞到老母唔開心
咪係
又管住又嫌三嫌四 真係好煩
督背脊更加係勁黑人憎
其實佢係個仔面前講壞話係想點
想個仔認同佢 覺得個老婆好衰
然後離婚做番群腳仔 成世攬住個老母過?
警世
努力儲多個錢
搬近啲好過啦

有邊個唔係得一個老母/老豆
一陣搬埋一齊激到佢死快啲仲大獲

搬走左其實關係仲好左好多
住得近可以晚晚收工返去食飯
佢又唔洗話做家務要做埋啊仔同新袍個份

其實擔心老人家既話依家好多方法啦
請唔到工人咪裝支cam 好似睇住小朋友咁囉
可以轉換身分諗下 如果你女朋友接佢父母黎住你會唔會覺得唔舒服好明顯你女朋友都係知先唔想同你老母住
你老母成世人駁命做野,無曬個人時間,朋友都無個,就係為左粒仔
依家粒仔有毛有翼為左同條識左幾年既女扑野可以嗌大聲d而飛起自己

你搬走之後,佢就自己係屋企日日對住4面牆做人
自己睇電視煮野食飯
可能煮都費事,因為佢d手藝都係為左你而練,無左你佢自己求其買外賣食咪得

佢生存既唯一意義就係你,佢既唯一幸福就係每日見到你個樣,聽到你講”媽我返黎了”。但你就想剝奪佢唯一既生存意義同幸福。

樓主同你老母講要搬既話,我諗你老母都唔會反對,反正佢都為咗你犧牲左大半世人,咪繼續為你犧牲落去。但你小心佢忍唔住流一兩滴眼淚。

有d野樓主你自己先清楚。你條女唔好話要佢付出/犧牲d咩,剩係對你忠心不二成世,你係咪肯定佢做到?人會變。唯一唔變嘅係你老母對你既愛惜。樓主你自己諗清楚依世人,最重要既人係邊個。到時後悔就已經太遲。
做女好過嫁人
呢句簡直係至理名言

又唔屌得, 屌佢話你唔尊重佢
唔屌佢又亂鳩咁黎, 逢係佢個仔身處既位置就當自己屋企要跟佢個套

好撚煩呀屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞