婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
其實老人家最緊要識諗 好彩兩邊老人家好開通 成日話後生有後生世界 多啲返去探佢哋就可以 (反而佢哋咁樣仲想同佢哋住 係佢哋話不了

自己都係40+,學緊第時做個「醒目」老人家
仔女都有自己世界 分分出埋國都預左 做老人家最緊要識諗
我係個老母我會想個仔大咗自己住 老咗俾我自己一個抖下得閒約班廢老frd上嚟打牌 幾開心
個仔裙腳既話阻撚住曬乜都冇得做
另外問下奶奶想要屋企鎖匙俾唔俾好?
唔比
樓上樓下同同一間屋係完全兩回事
認真 我而家同奶奶住緊
奶奶早年離咗婚 自己同我老公住
我個囡而家5個半月大

其實大部分女人都唔希望同奶奶一齊住
就算平時相處點好都一樣
生活習慣大家唔同會有好多因小事而發生嘅衝突
例如 洗衫落幾多柔順劑都可以大家睇大家唔順眼

我同老公奶奶同居咗十年啦
之前一直相處麻麻 陀緊果時我老公同奶奶嘈交我哋爭啲喺出面租屋住啦
不過生咗囡後唔同哂 佢好錫我個囡
開頭話唔幫手湊 而家日日要同個孫玩
大家關係好咗好多

我case俾你參考吓啦
香港嘅環境唔適合啫,住樓上樓下囉
利申喺外國住過,有自己廁所同房生活習慣完全唔成問題
換間大d既屋,換到有兩層複式各自有私人空間咪得囉
同一間黎 只係兩層
一條樓梯 一個出入口
雖然好似講緊廢話咁 但樓主可能要搵個接受到同你老母住嘅女朋友先可以兩全其美
拿我咁諗
廁廚可以分得開大家各自各用已經兩個世界
要嚟做乜,真係得閒上嚟幫你執屋咩
e.g. 如果你度門有3個鎖頭, 配2個鎖頭既匙俾佢
個2個鎖頭係平時正常for佢會上黎既時間用

當你地係屋內唔想人打擾 (e.g.扑緊野), 就lock左果個鎖佢
就算萬一佢無啦啦衝上黎, 佢開唔到門就知咩事
而又唔會令到大家尷尬
唉我老母反而好想我婚後一齊住
但我唔知點開口拒絕....
老人家呢啲年紀冇乜社交...
佢唧人生好似得番仔女可以倚靠咁...
有冇人可以比啲意見??
all in 落個仔度,唔是愛佢,係害佢呀師傅
同意
我地就剩係廚房共用 其他野分開
果時計過數 換左間兩層算
感建分
住同一個屋苑
呢d男朋友早分早著,
講到淨係男方掉低老母而女方唔洗離開自己父母咁。
男方老母係人女方父母唔係人

婚後日日夜夜要同個奶奶為個唔想長大既裙腳仔爭風呷醋,
仲要間屋咁細又唔係咩豪門,頂得到真係唔係凡人
睇你老母係咪照顧到自己
得嘅就自己住啦
試半年=on9
半年後你老婆都係話要搬走咪揾嚟搞
哩個啱,覺得唔係自己屋企,好唔想去,會搵借口延遲返去嘅時間
只要有一方唔願意無論你做咩都無用
無得試架
住近D ok
求其鳩吹D理由話兩間屋方便D咪得囉
當然你係要經常返去
兩個女人打交你估好過癮咩
見過無數次無好結果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞