婚後同長輩同住係咪一定無好結果

1001 回覆
3853 Like 440 Dislike
係, 問題多數出於個仔身上

我老公要我同佢媽一齊住
本身佢媽幾好, 唔大問題
我老公完全係孝順仔理論
佢覺得一齊住係理所當然
無諗過感激我的忍耐付出

我有時都忍不住提佢要多謝過我, 要感激我, 你係委屈左我
你老母生你養你, 但無生我養我
你地男人咁多年自己都唔孝順個老母
娶左老婆先同人講孝順
唔講以為 係得一齊住
同永遠唔見兩個選擇
一定唔會同屋住 非常需要私人空間
絲打御夫有術

一聽就知有料

咁佢都要做d野出黎架

唔上進,又唔識做人
祝你好運啦
我識個女性朋友同你case差唔多
同啊媽相依為命 唔捨得啊媽自己一個
結婚前老公都同意一齊住
住左一年左右 初初都無咩事
後來佢老公成日都話OT
成日唔番屋企食飯
最後發現原來佢老公係特登OT都唔想番去
佢老公覺得個到唔係佢屋企 無一樣野係佢可以話事
佢咩都要就住就住 唔想番去
個女性朋友知真係出左事
最後都係搬左出去住

而且就算我個女性朋友好孝順都好
婚後一齊住都同啊媽多左拗撬
例如 因為以前做女 個廚房啊媽管 做女唔會理咁多
到角色變左 做人老婆 煮多左飯
想改啲廚房野/買啲廚具 佢啊媽都會用 ‘以前咁多年都係咁架啦 點解要改’ 做理由

根本結婚之後 人既角色唔同左
本身得你同啊媽 個核心人物 管屋企既人係你啊媽
但結左婚之後 尤其生左小朋友
個核心就會係兩公婆
開始要掌管屋企既野
但99%既啊媽都唔會放手俾你搞佢掌管左咁耐既屋企
一屋不能藏二虎
就算係女婿都好
男人始終會有大男人既一面 有啲野想話事
但外母又唔話得 係屋企無出頭之日
一路忍落去都有機會爆

我諗覺得同啊媽住無問題既
大部分都係群腳仔/唔獨立/無咩主見既人
除非調轉 個啊媽係無咩主見既人 好就得人 甘願做俾人管嗰個

利申 非單親 聽朋友分享
朋友係非常乖非常孝順既人 得知佢要搬出去好驚訝
我結婚時無諗過要老婆同我媽住
根本佢難受時我做中間都難受
依加得閒番去食飯 感情仲好 仲多野傾下
同條女屌屌吓伯友問你食唔食生果
但佢都要接受個仔已經長大
要有自己既生活啦
send張相都黑晒面
帶個女朋友番去見佢咪開片
係㗎
結婚後同老公喺阿媽度住咗兩年先因為買到樓搬走
老公話第日生仔都叫我媽黎一齊住睇住個仔
但我就唔會俾奶奶上黎住

如果阿媽係屋咩主見就少d問題
第一我唔明我勒索左d乜
我對樓主唯一既建議係思考下佢最重要既人係邊個
並唔係要求佢去分手或者成世要痴住佢老母
如果語意上令你誤會左咁我講聲唔好意思

第二各自有自己生活當然係一個好既解決方法
但執行上其實有唔少問題
佢老母打工湊仔我諗都無乜朋友
無朋友自然社交技巧會差d咁,要識新朋友都唔易
最怕係唔小心識埋d保險狗美容雞

如果樓主可以幫老母揾到自己生活咁當然最好,可以兩全其美
d男人真係永遠企老豆老母個邊
搞到我次次見面都擔驚受怕又唔知幾時會俾人話
都唔知點一齊落去點結婚
呀媽先係白頭到老嘅人
你老母係你老母
佢都唔會當你老婆係個女, 你女朋友點可能當佢係阿媽
多數都會當奶奶係上司... 返工有得放工, 而家係同上司一齊住
唔啱你試下冋佢阿媽住
嫁著你就慘
一係你就唔好結婚 一係就學識獨立啦
老母照顧你係為人父母天經地義架
佢自己都應該要為自己老年生活打算
自己人生自己負責啦
食屎啦

都唔似 男人

佢老母系d白目婆,藍到紅,自私精

叫我地生仔話咩當年佢都係咁養大
,痴線

個日我話喺佢都訓一晚

佢竟然當面話唔好

我條仔喺旁邊,仲要係度笑

事後我條話佢都唔想我係系度訓

因為佢膊頭痛
等睇樓主家庭糾紛跳樓自殺
俾絲打你老公
你講得出重點
通常呢d奶奶係太個將重心放係個仔度
or 要顯示自己既重要性 / 存在感

奶奶一定會洗個孫腦,拉攏個孫
話媽媽唔要你
嫲嫲同你最好
個細路要糖有糖食,要玩具有玩具,變左勁難教

久而久之,你變咗代母
唔好話無血緣啦,長大成人先嚟同個親戚一齊住都會大把拗翹,生活習慣唔同好易起衝突
你肯定你老公唔會覺得委屈
只不過佢係好愛你先唔出聲
唔好講男定女,要一齊同長輩住邊一方都會大壓力好多
如果怕老母悶,都可以日日返屋企食飯
只不過你返屋企瞓咁解
本身兩個人結婚要磨合都會鬧交,何講仲要多多一個長輩
除非你另一半真係咩都冇所謂,脾氣超級好,不過真係萬中無一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞